AUTOR
  • IVICA POPOVIĆ
POGLED NA MJESTA IZ KOJIH NAS TRENUTNO PRATITE

Pjesma Bjelovirska
UMRLI
Nema zapisa.
Blog - veljača 2011
nedjelja, veljača 27, 2011
 

       Danas počinje pokladno vrijeme i dan je od malih maškara,dan kojeg su naši najmlađi sa nestrpljenjem isčekivali.

       Moji bjelovirci neće se ljutiti što danas nisam u Bijelom Viru,zato sam tu u ovoj povorci sa malim maškarama u Metkoviću kod Bijelog Vira.U ovoj povorci ima i maškaranih malih bjeloviraca koji su usput promovirali i tradiciju našega sela.Bilo je prekrasno vidjeti Marka Krnjevala ( krivca za sve loše što nam se dogodilo ) na čelu povorke koja je krenula od gradskog centralnog vrtića kroz Mobine,centar grada pa Sportskom ulicom do gradske sportske dvorane na zajedničko druženje uz pjesmu i ples.Za ove male maškare ovo je veliki dan a za nas malo starije "dobro je" tradicija se nastavlja.

        Ima tu svh godišnjih doba od proljeća,ljeta,jeseni i zime.Pogledajte kako je danas to izgledalo u sunčanom Metkoviću prepunom male maškarane dijece.

 slika 1.

Marko Krnjeval - sigurno netko iz visoke politike ?

 slika 2.

Marko s  jakim osiguranjem u prolazu kroz Metković.

 

 

slika 3.

Proljeće.

 slika 4.

Ljeto.

 

 

slika 5.

Jesen.

 

 

slika 6.

Zima.

 slika 7.

Mali muzičari-vrtić Leut Metković

bijelivirmojerodnoselo @ 18:02 |Komentiraj | Komentari: 12 | Prikaži komentare
petak, veljača 18, 2011
 

        Ovih dana u potrazi za nekim arhivskim materijalima naišao sam na jedan stari filmski zapis iz naših krajeva koji po meni ima veliku vrijednost.Smatram da je prava šteta da ovo stoji na polici a mnogi od vas ovo nikada nisu vidjeli.Oni malo stariji vratit će se u dane svog djetinstva a oni malo mlađi vidjet će kako je izgledao život u našim krajevima uz rijeku Neretvu kao i po našim brdima.Na snimci Brđani i donjani neki od Vas prepoznat će ljude sa Vidonja,ja sam prepoznao oca od Nike i Mile Vidovića po nadimku Bude.Ako netko od Vas još nekoga prepozna neka kroz komentare navede imena.Snimke su nastale prije nego što sam se i ja rodio,zato se nemojte ljutiti što nisu bolje kvalitete.

        Što je tu je,bolje i ovako nego nikako.Zdravi i veseli bili.

   bijelivirmojerodnoselo @ 21:19 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
petak, veljača 11, 2011
 

     Iako je danas radni dan u našem selu okupilo se puno našeg naroda i gostiju koji su skupa sa nama uveličali veliki dan naše župske zajednice, blagdan Gospe Lurdske.Vrijeme je danas za razliku od dosadašnjih proslava bilo pravo proljetno pa se u crkvi i oko nje moglo vidjeti svih uzrasta, posebno u ophodu-procesiji.Činilo se kao da smo svi tu.Doma su ostale samo vrijedne domaćice spremajući dobar ručak koji i priliči ovom danu.Oni koji nisu bili danas sa nama a nalaze se daleko od svog rodnog kraja evo imaju priliku vidjet kako je bilo na proslavi naše Gospe Lurdske.

    Ovom prilikom sve njih posebno pozdravljam jer znam da su ovaj dan u svojim mislima i molitvama bili sa nama u našem Bijelom Viru.

  Ophod - procesija kroz selo do Spila.

slika 1.

Slika koja puno toga govori.

 slika 2.

Najljepše mjesto u našem Bijelom Viru.

 slika 3.

Kip Gospe Lurdske i narod izlazi iz crkve.

 slika 4.

Čast je u selu nositi kip Gospe Lurdske.

 slika 5.

Tu su mlade bjelovirke i bjelovirci.

 slika 6.

Ponos na licu,usklađen korak,mirna i čvrsta ruka nositelja kipa.

 slika 7.

Sve je pod kontrolom Vinka Buluma-Tale.Osoba koja godinama vodi računa da sve bude uredu i zato mu velika HVALA.

 slika 8.

Ministrantice i ministranti skupa sa svećenicina i našim župnikom don Marinkom Jurišinom.

 slika 9.

Župski barijak i selo u pozadini.

 slika 10.

Povratak u crkvu.

 slika 11.

Mnogi su ostali vani jer mjesta za sve nije bilo u crkvi pa su se skrasili uz lavoriku ubranu na Bobovištima.

 

 

bijelivirmojerodnoselo @ 18:51 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
nedjelja, veljača 6, 2011
 

 

 

bijelivirmojerodnoselo @ 01:21 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
petak, veljača 4, 2011
 

        Na nagovor moga prijatelja Gorana kolekcionara i zaljubljenika u povijesne događaje u prošlu nedjelju poslije podne pošli smo na Vukov Klanc.Neki od Vas reći će šta Ivi bi zar nema pametnijeg posla ali evo ja sam odlučio svima Vama pokazat što se dogodilo na ovom prostoru za vrijeme drugoga svjetskoga rata.Svi mi dosta smo puta ovuda prošli a da sami i neznamo što se sve tu događalo u bitci koja je bila jedna od najvećih u Dalmaciji.Zbog toga smo i posjetili ovo interesantno područje naše općine Zažablje.Sve što smo tržili Goran i ja pronašli smo i ostali iznenađeni koliko još postoji tragova iz tih ratnih vremena. Pogledajte ukratko kako je bilo toga dana na Vukovu Klancu i prije nego što pogledate fotografije moram Vas uz par riječi nakratko vratiti u taj dio povijesti koristeći raspoloživi arhiv i izjave ljudi koji žive u ovome kraju.

        U drugoj polovici 1944 g. Tito izdaje partizanskim jedinicam zapovjed o oslobađanju juga Dalmacije od okupatora.U to vrijeme sa juga Europe iz Grčke,Albanije i Makedonije povlače se jake motorizirane snage njemačke vojske točnije 369 Legionarska divizija tzv. Vražija divizija koja se kreće pravcem Dubrovnik-Oštrikovac-Metković cestom preko Vukova Klanca.Njemačke jedinice  na tom povlačenju imale su organiziranu pratnju koja je osiguravala nesmetan prolaz  izvlačenja tako da su držali sve važne kote kao i na Vukovu Klancu gdje su postavili 200 kg eksploziva za dizanje ceste tzv. špreng,tako kad njihove jedinice prođu naprave ostupnicu i spriječe nadiranje partizana.Nijemci su postavili špreng 200 m nizbrdo od sadašnjeg graničnog prijelaza prema Metkoviću.

 Slika br.1.  

Mjesto na cesti gdje je bio postavljen špreng.

 

 slika br.2.

Pogled na jezero Kuti sa Vukova Klanca.

 slika br. 3.

Mjesto gdje je postavljen eksploziv - špreng.

 slika br.4.

Pogled na mitraljesko gnijezdo .

 slika br.5.

Mitraljesko gnijezdo-grudobran sa kojeg su nijemci čuvali špreng.

 slika br.6.

Prazne čahure oko grudobrana 7,9 mm prozvodnja 1938.g.

 

         Na tom položaju nijemci svakodnevno imaju jednu desetinu vojnika, međutim partizani dobivaju informaciju kakve su njemačke namjere i započimlju napad 15.listopada.1944 g.od strane Slivanskih glavica,jedan dio njemačke vojske koji čuva špreng uspješno brani prostor oko šprenga nanoseći partizanima velike gubitke ali partizani i dalje pokušavaju doći do šprenga.Vidješi da neće puno moć još izdržat jake partizanske napade jedan dio njemačkih vojnika povlači se prema Mislini tražeći pojačanje jer je telefonska veza sa zapovjedništvom prekinuta.Na borbenom položaju ostavljaju trojicu vojnika koji treći dan iscrpljeni posustaju i ostaju bez municije.Partizani stežu obruč i po nekim predajama bacaju zapaljiva sredstva na dvojicu u mitraljeskom gnijezdu a treći pogiba u bunkeru iza grudobrana.Taj bunker ujedno je postao i grob tog vojnika čije se kosti vide razbacane po bunkeru.Ona druga dvojica  pokopana su ispred bunkera.

 slika br.7.

Ulaz u bunker koji je sada grob njemačkom vojniku.

 slika br.8.

Grob njemačkog vojnika u bunkeru.

 

         Nakon zauzimanja šprenga partizani pronalaze pričuvni upaljač za špreng i dižu prometnicu u zrak a u to vrijeme njemačke se snage iz pravca Duži uz jaku partizansku vatru probijaju do Vukova Klanca ali dolaze do srušenog puta,tu kolona ljudstva i tehnike staje i postaje lak plijen partizana.U ovoj akciji sudjelovalo je savezničko zrakoplovstvo i mornarica topništvom sa brodova iz Pelješkog kanala.

 

 slika br.9.

Njemačko oklopno borbeno vozilo uništeno u bitci na Vukovu Klancu.

 slika br.10.

Partizani sa zarobljenom tehnikom i vozilima negdje oko Radeža.

 slika br.11.

Njemački vojnici poslije bitke.

         Pslije partizanske akcije njemačkim snagama dolazi pomoć iz Metkovića i Hercegovine ali bez uspjeha, sve su pokušali ali nisu se mogli probiti zbog oštećenja ceste u dužini od 200 m.Nakon toga nijemci se daju u bijeg.Po nekim zapisima koje sam pronašao na internetu povjesničari su iznijeli ove podatke.

       Na njemačkoj strani poginulo je na potezu od Slanog do Vukova Klanca negdje oko 500 vojnika još toliko bilo je zarobljenih.Partizani su imali 56 mrtvih i 260 ranjenih,zarobljeno je 211 motornih vozila ,12 tenkova, 60 raznih topova, velike količine vojne opreme i municije.U ovim borbama sudjelovala je  1  i 11 dalmatinska brigada kao i jedna istočno-hercegovačka brigada uz savezničku potporu kako sam i spomenuo.Poslije ove akcije partizani su ušli u Metković 26.10.1944.g. kao i u druge gradove u južnoj i srednjoj Dalmaciji.

Ove brojke uzmite sa rezervom - pobjednici pišu povijest. 

       Evo to bi bilo to.

       Sve ovo što ste vidjeli i pročitali  služi u svrhu da bolje upoznamo svoju prošlost i svoj rodni kraj.Nije mi bila namjera bilo koga uvrijedit sa ovim zapisom.Svim žrtvama ove bitke pokoj vječni, počivali u miru Božjem.Ovom prilikom zahvaljujem se mom prijatelju Goranu a o njemu i njegovom hobiju,nekom drugom prilikom malo više kad za to dođe vrijeme.Vidjet ćete biti će jako interesantno.

 Zdravi i veseli bili.

 

 

bijelivirmojerodnoselo @ 19:44 |Komentiraj | Komentari: 14 | Prikaži komentare
Index.hr
Nema zapisa.