AUTOR
  • IVICA POPOVIĆ
POGLED NA MJESTA IZ KOJIH NAS TRENUTNO PRATITE

Pjesma Bjelovirska
UMRLI
Nema zapisa.
Blog - veljača 2012
ponedjeljak, veljača 27, 2012
 

     Prolazeći kroz naše malo mjesto zapazio sam da nisam jedini koji je pokušao zabilježiti kako to izgleda kroz objektiv kada padne snijeg. Evo imate priliku vidjeti kako je to zabilježila bjelovirka Maša Medić.

Koristim priliku da se zahvalim Maši na ovim prekrasnim fotografijama.

Za pregledavanje fotogalerije kliknite na fotografiju i uključite Dijaprojekciju - Slideshow. Hvala !

Image and video hosting by TinyPic

bijelivirmojerodnoselo @ 18:49 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
četvrtak, veljača 23, 2012
 

      „Ukupno je više od četrdeset i dva milijuna useljenika pristiglo na naše obale od početka povijesti američkog naroda kao nacije. Razlozi njihovog dolaska ovamo i ono što su ono ovdje učinili - dio je američke povijesti“: izjavio je John F Kennedy u svojoj posljednjoj knjizi „A Nation of Immigrants / Narod useljenika/ 1963. godine.

     Smatra se da danas u Americi živi najmanje 2.5 milijuna Amerikanaca hrvatskog podrijetla. Većina njih ne govori hrvatski, mnogi nisu ni svjesni svog hrvatskog podrijetla. Tisuće njih skriveno je iza anglosaksonskih prezimena ...

     Dolari što su stizali iz SAD-a bitna su spona između iseljenika i njihove stare domovine. Naime mnogi su iseljeni Hrvati rado pomagali svojim najbližim rođacima, prijateljima, omiljenim političarima ili organizacijama. A istina je i to da su mnogi pojedinci u domovini iskorištavali tu dobrohotnost i tražili pomoć i onda kada im ona nije bila prijeko potrebna, oduzimajući tako useljenicima teško zarađeni novac

     Zahvaljujući našem bjelovircu Mariju iz New Yorka dobili smo eksluzivno „Izvatke iz Brodskih popisa sa imenima Dobranjaca /Bijeloviraca koji su došli u New Yoršku Luku sa početka prošlog stoljeća“ te ih ovdje i objavljujemo. Za pregled popisa sa imenima kliknite na riječ  OVDJE  .

Vjerujemo da će mnogi od vas prepoznati svoju rodbinu i poznanike.

Image and video hosting by TinyPic

           Iseljavanje Hrvata diljem svijeta do Drugog svjetskog rata.

 

Image and video hosting by TinyPic

                                               Dijelovi naslovnica nekih hrvatskih novina što su izlazile u SAD.

bijelivirmojerodnoselo @ 17:13 |Komentiraj | Komentari: 20 | Prikaži komentare
petak, veljača 17, 2012
 

 Vrijeme je za sadnju ranog krumpira. Pogledajte kako to izgleda kada padne snijeg.bijelivirmojerodnoselo @ 20:03 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
četvrtak, veljača 16, 2012
   

      Naše malo mjesto od 1.veljače pa do danas prekriven je snijegom koji je i sinoć padao tako da trenutna visina iznosi oko 60 cm. Takav snijeg ne pamte ni najstariji, toliko ga ima da s krovišta kuća prijeti opasnost zbog tereta kojeg više ne mogu podnijeti. Situacija je takva da se kroz selo sa vozilima ne može proći već samo pješice. Naši traktoristi čiste sa traktorima i čine sve samo da ga je manje na putu. Pored njih oko čišćenja uključilo se i staro i mlado, svatko ispred svojih vrata, čuje se samo struganje lopata i gunđanje "kada će ovo više prestat". Štete od snježnog nevremena za sada u našem mjestu nisu toliko velike. Najviše problema imali su vlasnici plastenika koji su doslovno danonoćno skidali snijeg da bih spasili plastenik a neki od njih bili su primorani rezati foliju da bih se spasila konstrukcija i tako ublažila šteta.  

     Lijepo je vidjeti ovu snježnu idilu ovako na fotografijama svima nama koji smo željni takvih ljepota ali snijeg ima i onu ružnu stranu pogotovo kada ga ovoliko napada. Ma kada je djeci dosadio e onda znate koliko je sati.

 

Za pregledavanje fotogalerije kliknite na fotografiju i uključite Dijaprojekciju - Slideshow. Hvala !

Image and video hosting by TinyPic

 

Pogledajte kako nakon napornog rada na snijegu izgleda izuvanje čizama našem Vanči.Video snimio Stipe Ivanković.

Pozdrav svima Vama a posebno mojim bjelovircima ma gdje bili.

bijelivirmojerodnoselo @ 19:13 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
srijeda, veljača 15, 2012
 

Image and video hosting by TinyPic

 

     Sinoć je u organizaciji Udruge Narenta i Frame župe Sv. Ilije u Galeriji GKS-a Metković predstavljena knjiga Preživio sam Vukovar i Ovčaru Vilima Karlovića. Riječ je o autobiografiji u kojoj autor govori o svom dramatičnom životu, a počeo ju je pisati u pritvoru nakon ubojstva kuma. Knjigu je prošle godine objavio Večernji list. U uvodnom dijelu autora je predstavio predsjednik Udruge Narenta Nikola Grmoja.

     Karlović je preživio bitku za Vukovar i zarobljavanje u vukovarskoj bolnici, strijeljanje na Ovčari (jedan od sedam preživjelih), mučenje na Veleprometu i u logoru Sremska Mitrovica. Nakon svega proživljenog u listopadu 1992. vraća se u svoju postrojbu te sudjeluje u svim velikim operacijama HV-a. Nakon vojne karijere Karlović nastavlja s poduzetništvom. Ulaskom u krizu 2008. počinju financijski problemi pa u pokušaju da spasi poslovanje posuđuje novac od vjenčanog kuma koji se bavio kamatarenjem. Premda je novac vratio, kum nastavlja potraživati iznose koje on više nije mogao plaćati te mu prijeti ubojstvom njega, supruge i djece. Pod pritiskom višemjesečnih prijetnji i ucjena 30. listopada 2008., za vrijeme prepirke, ispalio je na zagrebačkoj Savici nekoliko hitaca u kuma i ubio ga. Nepravomoćno je osuđen na četiri i pol godine. Pušten je na slobodu do presude Vrhovnog suda, odnosno do pravomoćnosti presude. U nastavku knjigu je predstavio sam autor. Detaljno govoreći o svakom dijelu izlaganje je potkrijepio odlomcima iz knjige koje su pročitale članice metkovske Frame . – Boraveći u pritvoru i prisjećajući se Vukovara i svega što sam proživio shvatio sam da mi dragi Bog daje nadu u i novonastaloj situaciji te su sve moje svađe i prepirke s Bogom te 2008. prestale. Vratio sam se Bogu i duhovnosti jer sam shvatio da je On taj koji mi je tu nadu dao i održavao je u oba slučaja mojega životnog pada. U knjizi sam ispripovijedao sve što mi se dogodilo. Izvorni tekst imao je preko tisuću i sto stranica, ali sam nakon mnogih čitanja uklonio najbrutalnije dijelove. Ostalo je dvjesto stranica patnje i bol, muka i tragedija. Ipak, odlučio sam da moram svima oprostiti. Poruka moje knjige je da nikada ne smijemo izgubiti vjeru i nadu u život, a bez oprosta ne možemo krenuti dalje.

     Ovo večeras nije promocija nego misija jer će mnogi od vas istinu o Vukovaru pričati dalje – rekao je između ostaloga Karlović.

   

Image and video hosting by TinyPic

Predsjednica Frame župe Sv. Ilije  Marija Bajo i otac Niko.

 

Image and video hosting by TinyPic

Luka i autor knjige.

 

Oprostiti da, zaboravit nikada.

bijelivirmojerodnoselo @ 17:15 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
subota, veljača 11, 2012
 

     Nakon što je godine 1920. završena i blagoslovljena kapela Gospe Lurdske u Bijelom Viru, taj se Gospin blagdan svake godine 11.veljače slavi u župi na najsvečaniji način. Proslavi toga blagdana najviše je pridonio don Rade Jerković.

     Za blagdan Gospe Lurdske 1926. narod se pripremio trodnevnicom. Uoči blagdana kapela i njezin okoliš bili su svečano okićeni. Župnik jerković zapisao je da se narod svemu tome divio, jer je „toga dosad u njih nije bilo“. Na sam blagdan bilo je mnoštvo naroda iz župe, te iz Vidonja i Metkovića. Članovi Hrvatskog katoličkog orla u procesiji su skupno nastupili i nosili barjak Vojske Srca Isusova. Cijelo su jutro pucali mužari.

     Godine 1927. u proslavi blagdana sudjelovala je Gradska glazba iz Metkovića, koja je pratila cijelu svečanost. Drži se da je u procesiji, koja je išla do mosta na Spilama, bilo oko 1500 osoba. Poslije podne Hrvatsko orlovsko društvo iz Dobranja održalo je predstavu „Rasipni sin “ i još dva šaljiva igrokaza, „Oklada“ i „ Brijač“, što je prije spomenuto. Narod je bio oduševljen i kroničar je zapisao da je to dosad u Dobranjama bilo „čudo neviđeno“.

     Godine 1929. blagdan je veoma skromno proslavljen, uz malobrojno sudjelovanje naroda. Uzrok tome je veliki snijeg koji je padao čitavu noć i dan, pa je župnik odgodio proslavu za sljedeću nedjelju.      Blagdan Gospe Lurdske u Bijelom Viru postao je popularan u cijeloj dolini Neretve. To se osobito pokazalo godine 1931. kad se skupio silan svijet iz više neretvanskih župa. Vrijeme je bilo vrlo lijepo. Svetih ispovijedi i pričesti „bilo je neobično mnogo“.

     Dolaskom komunističke vladavine za crkvu i vjernike nastupilo je „ledeno doba“. Župa je bila bez vlastita župnika, a narod se začahurio u sebe. Izvanjske su proslave bile zabranjene i proslava Gospina blagdana svela se samo na misu. Kako smo već spomenuli, godina 1970. označila je prekretnicu. Župnik Šipić oživljava staru procesiju do mosta na Spilama. Bilo je godina kad je i poslije te godine procesija bila zabranjena, kao što je to bilo slučaj 1985. i 1986. godine, ali ona je uza sve to sačuvana te se dolaskom slobode i samostalne hrvatske države procesija redovito održava i Gospin blagdan svečano se slavi.

     Velika je proslava blagdana Gospe Lurdske održana godine 1975. Naime, na taj je blagdan bila posvećena nova župna crkva Gospe Lurdske. Posvetu je obavio, uz sudjelovanje brojnog svećenstva i vjernog naroda, splitsko-makarski nadbiskup Frane Franić. Poticaj Gospinu štovanju dala je i špilja Gospe Lurdske, koja je uz crkvu podignuta godine 1986. Za mene to je nešto najljepše u našemu mjestu, ovim putem zahvaljujem se svima onima koji su sudjelovali na bilo koji način u izgradnji špilje.

     Kada sve ovo pogledam kako smo slavili u prošlosti danas naše mjesto nisam mogao prepoznati. Imao sam osjećaj kao da sam došao na obično svakodnevno misno slavlje, nigdje ljudi, crkva prazna svega oko sedamdeset duša. Opravdanje se zasigurno ne može pronaći u velikom snijegu koji je padao ovih dana. Naime prometnica do Bijelog Vira bila je očišćena tako da se se bez problema moglo doći. Ovog puta debelo smo podbacili.  

     Naša Gospa Lurdska ovakvu proslavu sigurno nije zaslužila.

 

                                Kliknite na fotografiju i uključite Dijaprojekciju - Slideshow. Hvala !

Image and video hosting by TinyPic

Zahvaljujem se mom prijatelju Marku Sršenu za pripomoć kod fotografiranja.

bijelivirmojerodnoselo @ 16:10 |Komentiraj | Komentari: 11 | Prikaži komentare
petak, veljača 10, 2012
   

            U mojoj obitelji postoji još jedno mjesto koje se često spominje. Riječ je o Pozloj Gori, mjestu odakle dolazi moja žena. Danas smo otišli provjerit kakvo je tamo stanje,  stoga vam ovdje prenosim djelić atmosfere i to pod snijegom. E sad smo jedan - jedan. Kako naš narod kaže: - Odakle si ?  ....  - Odakle i žena !

            Kliknite na fotografiju i uključite Dijaprojekciju - Slideshow. Hvala !

Image and video hosting by TinyPic

             Pozdrav svima !

bijelivirmojerodnoselo @ 20:10 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
četvrtak, veljača 9, 2012
 

            Kliknite na fotografiju i uključite Dijaprojekciju - Slideshow. Hvala !

 

Image and video hosting by TinyPic

bijelivirmojerodnoselo @ 16:13 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
srijeda, veljača 8, 2012
 bijelivirmojerodnoselo @ 13:23 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
utorak, veljača 7, 2012
 

Image and video hosting by TinyPic

bijelivirmojerodnoselo @ 21:35 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
ponedjeljak, veljača 6, 2012
 

            Kliknite na fotografiju i uključite Dijaprojekciju - Slideshow. Hvala !

Image and video hosting by TinyPic

bijelivirmojerodnoselo @ 13:28 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare
nedjelja, veljača 5, 2012

             

             Kliknite na fotografiju i uključite Dijaprojekciju - Slideshow. Hvala !

  

            Svakako pogledajte :

                                                         Bob staza na Predolcu.  Kliknite na  Video.

bijelivirmojerodnoselo @ 21:25 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
petak, veljača 3, 2012
 

            Kliknite na fotografiju i uključite Dijaprojekciju - Slideshow. Hvala !

  

Video

Pogledajte montažu lanaca za snijeg.       Pozdrav !

bijelivirmojerodnoselo @ 20:26 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare
četvrtak, veljača 2, 2012
 

            Kliknite na fotografiju i uključite Dijaprojekciju - Slideshow. Hvala !bijelivirmojerodnoselo @ 12:34 |Komentiraj | Komentari: 24 | Prikaži komentare
Index.hr
Nema zapisa.