AUTOR
  • IVICA POPOVIĆ
POGLED NA MJESTA IZ KOJIH NAS TRENUTNO PRATITE

Pjesma Bjelovirska
UMRLI
Nema zapisa.
Blog - ožujak 2017
četvrtak, ožujak 30, 2017
 

IMG-20170330-WA0003

IMG-20170330-WA0005

bijelivirmojerodnoselo @ 22:32 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
srijeda, ožujak 29, 2017
 

             Izvor: 3K Cinema

17498433_792128330943851_3884832613911003736_n

bijelivirmojerodnoselo @ 18:37 |Komentiraj | Komentari: 10 | Prikaži komentare
utorak, ožujak 28, 2017
 

     Veliki petak označava spomen na Kristovu smrt. Zato se na taj dan u Crkvi oduvijek postilo. Na Veliki petak nema svete mise, nego postoje samo obredi Velikoga petka. Svećenik nosi odjeću crvene boje, simbol mučeničke smrti. Obredi započinju u šutnji, bez pjesme. Kada svećenik dođe do oltara, klekne ili legne okrenut licem prema dolje i tiho se moli. Evanđelje na Veliki petak je Muka, i to po Ivanu, koja se čita ili pjeva.

Umjesto obične molitve vjernika, čita se točno propisana sveopća molitva, u kojoj se moli za razne potrebe i osobe. Slijedi ljubljenje križa. Donosi se drveni križ, koji se u tri stupnja razotkriva. Svaki put se pjeva: Evo drvo križa…, a narod u šutnji poklekne, te odgovara: Dođite, poklonimo se!; svaki put višim glasom.

Nakon toga svaki vjernik dolazi do oltara i klanja se križu ili ga ljubi. Pri tome se pjevaju tzv. prijekori, odnosno pjesme koje označavaju tužbe raspetog Krista za nezahvalnost puka (npr. Puče moj, što učinih tebi…). Zatim slijedi pričest, i to s hostijama koje su posvećene na Veliki četvrtak. Nakon toga se iznosi Presveto (Kristovo tijelo u pokaznici) iz crkve, kao znak Kristove smrti...

Zahvaljujući Vlatku ovom prilikom možete vidjeti snimku obreda Velikog petka snimljenu na današnji dan prije dvadeset godina u župnoj crkvi Gospe Lurdske u Bijelom Viru.

 bijelivirmojerodnoselo @ 00:01 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
ponedjeljak, ožujak 27, 2017
 

     Veliki četvrtak označava posljednji dan korizme, a na taj dan navečer započinje vazmeno trodnevlje (Veliki četvrtak, Veliki petak, Velika subota). Prije podne se održava samo jedna sveta misa u cijeloj biskupiji, koju slavi biskup sa svojim svećenicima.

Ona se naziva Misa posvete ulja. Biskup tada blagoslovi tri ulja: bolesničko ulje, kojim se mažu bolesnici, katekumensko, kojim se mažu krštenici, te krizmu, tj. mješavinu maslinova ulja i mirisa (uglavnom balzama), koja se upotrebljava kod krštenja, potvrde, te kod svećeničkog i biskupskog ređenja.

Navečer se u svakoj župi slavi misa Gospodnje večere. Dok se pjeva Slava, zazvone zvona i više ne zvone do Vazmenog bdjenja. Nakon čitanja evanđelja može se izvršiti obred pranja nogu. Nakon mise se posvećene hostije, namijenjene za pričest na Veliki petak, prenesu u pokrajnju kapelu ili oltar, zajedno s Presvetim (tj. velikom posvećenom hostijom koja se sprema u tzv. pokaznicu, odnosno dijelom prozirnu ukrašenu posudu, tako da vjernici mogu jasno vidjeti hostiju – Isusa Krista). Također, svi se ukrasi s oltara odnesu. Tada se obično upriličuje barem jednosatno klanjanje, kao spomen na Kristovu molitvu u Getsemanskom vrtu, kada su njegovi učenici pozaspali...

Kako izgleda obred na Veliki četvrak u našoj župnoj zajednici možete pogledati ne jedino zabilježenom snimku koji je snimio Vlatko Menix točno na današnji dan prije dvadest godina u crkvi Gospe Lurdske u Bijelom Viru.

Ova snimka kao i sve druge koje će biti objavljene po slijedu događanja iz tog vremena imaju veliku povijesnu vrijednost naše župne zajednice, zato ovo trebamo sačuvati i objaviti, zbog naše djece i naših dragih koji više nisu sa nama.

Vlatko hvala ti na ovim vrijednim snimkama.

 bijelivirmojerodnoselo @ 00:01 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
nedjelja, ožujak 19, 2017

     Ovog vikenda, 19. ožujka, u Hrvatskoj i još nekim katoličkim zemljama obilježava se Dan očeva, dan kojim se slavi očinstvo i utjecaj očeva u društvu. Andora, Belgija, Bolivija, Italija, Honduras, Lihtenštajn, Portugal, Mozambik, Španjolska, Švicarska – to su neke zemlje u kojima se Dan očeva obilježava na ovaj dan. Postoje i drugi datumi koje pojedine zemlje obilježavaju kao Dan očeva.

Ovaj datum u našoj je zemlji odabran zbog blagdana sv. Josipa, Isusova oca. Proslava Dana očeva poklapa se blagdanom svetog Josipa jer je upravo taj čovjek uzor svakog očinstva na Zemlji, uzor zaštitnika svoje žene i oca djetetu kojem nije bio biološki otac. Iako nije bio pravi Isusov fizički otac, Božjom providnošću odabran je za oca (poočima) Sinu Božjem da se skrbi i brine o njemu od začeća do kraja života. Poznato je da je to činio sa velikom ljubavlju i mudrošću – dvjema osobinama bez koje je nema pravog očinstva.

U Evanđeljima piše da je bio iz kraljevske loze Davidove, iz čijeg se roda po vjeri i nadi Izraela trebao roditi Mesija. Rođenjem Isusa Krista ova nada se ispunila, pa tako i za Isusa piše da je “iz roda Davidova” i to upravo po svom poočimu svetom Josipu. Josip je bio zaručen sa Marijom, te je samo Marijino začeće i trudnoća bilo za njega veliko iznenađenje. Kao bogobojazan čovjek nije htio Mariju izvrgnuti sramoti već ju je “odlučio potajno otpustiti” (Mt 1, 19). Već sam ovaj čin govori o izuzetnom karakteru ovog poniznog Izraelca. Od trenutka kada ga je anđeo Božji poučio da je Marija začela po Duhu Svetomu i da će roditi očekivanog Mesiju, Josip prihvaća Mariju i Isusa pod svoju skrb i s najvećom ljubavlju i brigom brine za njih do kraja života.

Tako je sveti Josip postao muškarac kome je povjerena najveća zadaća – odgojiti i podići na noge Izraelovog Mesiju, Isusa. On se pokazao više nego dostojan za tu službu na koju ga je bio pozvan i pokazao ljudima uzor svakog očinstva (pravno je Josip bio Isusov otac) i skrbništva za obitelj.

 

             Više klikom na fotografiju.

DSC_0899

bijelivirmojerodnoselo @ 20:48 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
četvrtak, ožujak 16, 2017
 

     Na nedjelju Glušnicu 16. ožujka 1997 godine tadašnji župnik župe Dobranje - Bijeli Vir don Mijo Grozdanić uveo je pobožnost Križnog puta od crkve Gospe Lurdske u Bijelom Viru do crkve Male Gospe u Dobranjama. Župljani kao i mnogi drugi iz okolnih neretvaskih župa to su s oduševljenjem prihvatili, tako da je ta pobožnost nastavljena sve do danas. Kržne postaje su uređene i na svakoj je sagrađen betonski križ koji je obložen s kamenom.

U spomen na taj prvi Križni put točno nakon dvadeset godina pogledajte video snimku koju je snimio Vlatko Menix. Koristim priliku da se zahvalim Vlatku na jako vrijednoj snimci.


 
bijelivirmojerodnoselo @ 18:07 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
srijeda, ožujak 15, 2017
 

DSC_0833

bijelivirmojerodnoselo @ 22:10 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
Index.hr
Nema zapisa.