AUTOR
  • IVICA POPOVIĆ
POGLED NA MJESTA IZ KOJIH NAS TRENUTNO PRATITE

Pjesma Bjelovirska
UMRLI
Nema zapisa.
Blog - travanj 2012
ponedjeljak, travanj 30, 2012

     Foto arhiv kojeg imam i brižno čuvam a vezan je za naš kraj sadrži dosta raznih fotografija iz naše prošlosti kao i današnjih dana. Jedan mali dio iz toga arhiva imali ste priliku vidjeti na mom blogu, potragom za najstarijom fotografijom naišao sam na ovu koja ima posebnu vrijednost.

Ova fotografija snimljena je ispred pučke škole u Strižićima 1927 ili 1928 godine. Jedino što znam tko se točno na njoj nalazi je tadašnj župnik župe Dobranje don Radovan ( Rade ) Jerković koji je rođen u Kuli Norinskoj 15. rujna. 1900. godine. Župnik Rade preuzeo je župu Dobranje 4. kolovoza. 1925. i župnikovao je u njoj do 12. listopada 1931. godine.

Dosta sam fotografija vodio vezanih za našu župu ali stariju nisam vidio.  Ako netko od Vas ima fotografiju još stariju od ove,  e to će bit prava senzacija. 

Image and video hosting by TinyPic

bijelivirmojerodnoselo @ 10:30 |Komentiraj | Komentari: 26 | Prikaži komentare
četvrtak, travanj 26, 2012
 

     U našoj maloj Općini Zažablje postoje dvije župe, Bijeli Vir- Dobranje i župa Vidonje u kojoj je sjedište naše Općine u mjestu Mlinište. Kroz povijest ove župske zajednice imale su sličnu sudbinu. Nedavno sam slučajno na internetu "naletio" na pjesmu koju je župa Vidonje snimila. Ova pjesma često se može čuti po našim lokalnim neretvanskim radio postajama, evo imate priliku vidjeti i čuti kako su to naši susjedi odradili. Koristim priliku da i mi bjelovirci, nakon što ovo čujete pokušamo nešto slično napravit.

Sve čestitke susjedima na uspješnoj promidžbi svoga kraja.

Pogledajte i poslušajte. Hvala!Zdravi i veseli bili!

bijelivirmojerodnoselo @ 21:08 |Komentiraj | Komentari: 10 | Prikaži komentare
četvrtak, travanj 19, 2012
 

Image and video hosting by TinyPic

     U Gradskom kulturnom središtu Metković 17.travnja.2012. u organizaciji Udruge veterana 4. gardijske brigade – Podružnice za Dubrovačko-neretvansku županiju i Ogranka Matice hrvatske Metković održano predstavljanje knjiga General pukovnik Ante Gotovina i General pukovnik Mladen Markač autora Mladena Pavkovića, ratnog dragovoljca, novinara i publicista iz Koprivnice. 

Nazočne je pozdravio dopredsjednik Ogranka Matice hrvatske Ratko Krstičević, a potom se skupu obratio dopredsjednik Udruge veterana 4. gardijske brigade -Podružnice Dubrovačko-neretvanske brigadir Dane Rendulić koji je kroz povijesni pregled o Domovinskome ratu posebno istaknuo zasluge generala Ante Gotovne i Mladena Markača.
Nakon brigadira Rendulića obratio se autor knjiga Mladen Pavković, hrvatski novinar i publicist koji je napisao i objavio pedeset knjiga. Ove je godine vrijedni koprivnički borac za istinu o Domovinskom ratu izdao knjigu General pukovnik Ante Gotovina. U ovoj knjizi možete naći sve najvažnije o generalu pukovniku Gotovini. To su optužnica, nepravomoćna presuda, fotografije, ratni put..." 
U svom obraćanju okupljenima kazao je kako se danas premalo zna i spominje sve ono što su generali, branitelji, ali i svi ostali ljudi žrtvovali za slobodu Hrvatske. Zanimljivim i poučim predavanjem Pavković je posjetiteljima studiozno prikazao „onu drugu stranu Domovinskoga rata u Hrvatskoj."  Pavković smatra ako generali i dobiju i samo jedan dan kazne, to će biti pogubno za njih a i za nas jer ćemo odmah biti obilježeni kao ratni zločinci. U vrijeme kada je Gotovina bio vani Pavković je objavio još jednu knjigu 2005. godine. Svi su ju podržavali, ali su se svi bojali dolaziti na promociju. U hrvatskom narodu još uvijek postoji strah od ovakvih tribina tako i večeras posjeta je bila slaba ali Pavković je napomenuo da nas to ne brine jer ni 1991. godine nije nas bilo puno više.


Na kraju svog izlaganja Pavković je izrazio nadu da će generali Gotovina i Markač biti oslobođeni i zamolio je da uvijek budemo uz njih i one koji su se istinski borili za Hrvatsku.

O Domovinskome ratu napisano je oko pet tisuća knjiga ali te knjige nisu napisali povjesničari već branitelji i to je žalosno. U našim školama naša djeca o ovoj temi jako malo znaju. Potrebno je da o toj temi progovore povjesničari, akademici, da se snimaju filmovi i tako ćemo mlade ljude zainteresirati i upoznati s pravom slikom Domovinskoga rata i što je najvažnije naučiti ih da oni ne naprave pogreške kao naši u prošlosti, ne daj bože da oni sutra s puškom u ruci opet moraju braniti ovo što je s krvlju stvoreno.

bijelivirmojerodnoselo @ 16:12 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
nedjelja, travanj 8, 2012

SRETAN USKRS

Kliknite na fotografiju i uključite Dijaprojekciju - Slideshow. Hvala !

Image and video hosting by TinyPic

bijelivirmojerodnoselo @ 00:01 |Komentiraj | Komentari: 37 | Prikaži komentare
petak, travanj 6, 2012     Danas je Veliki petak. Dan kad je poginuo na križu Isus iz Nazareta, Bog i čovjek. Mrak sramote zahvatio je ovaj dan. Sva zlodjela ljudske povijesti skupila su se u njemu. Ova zemlja nosi zločin nad samim Bogom. Krug zemaljski i ljudska povijest na križu nose uzdignutoga Sina Božjega, kao jezivi znak užasa čovjekovih grijeha, perverznosti, mržnje, nečovječnosti i bijede. Užasavaju nas ratni zločini, ne možemo vjerovati svojim očima kada gledamo masakriranja, silovanja, ubijanja, otimanja, rušenja, sravnjivanja sa zemljom svega što je bilo ljudsko, kulturno i vjersko. Ne možemo vjerovati da je to učinio čovjek. No, otkad ova zemlja u svojoj povijesti nosi Veliki petak, svi zločini su premaleni prema onom koji je čovjek tada učinio. On je ubio svoje vlastito srce, svoju vlastitu životnu silnicu, ubio je samog svog Stvoritelja, Spasitelja, uzdržavatelja, Gospodara neba i zemlje. Možda si još ne možemo pravo predstaviti sav užas ovoga dana, drhtaj čitavog neba i ljudske povijesti i svega što postoji. Možda ćemo to spoznati tek nakon Sudnjeg dana, kad započne vječni život. Isus je uzeo na sebe naše grijehe, naše rane i bolesti, njegove su nas modrice iscijelile. Svi smo mi išli, svaki svojim putem, a Bog je na njega stavio krivicu sviju nas. Bio je poput grožđa koje se gniječi u tijesku, najjadniji čovjek ljudske povijesti, oskvrnjen, izrugan, pogažen, prezren i pribijen na dva balvana - na križ. A bio je jedini čovjek ljudske povijesti koji je bio bez grijeha. Veliki petak je rječit govor što je ova zemlja, tko je čovjek, što je svijet i kakva je ljudska povijest. Ali, Veliki je petak i silna utjeha. Ako je Bog ušao u tijesak patnje, užasa i masakriranja, ako je bio prognan i raspet, onda sva naša razapinjanja, progonstva, bolesti, smrti, užasavanja, preziri, izrugivanja i ponižavanja imaju smisla i doživjet će pobjedu. S nama je Bog. Kad god ulaziš u neku patnju, bolest, strah, tjeskobu, znaj da su to vrata iza kojih nalaziš Isusa Krista. Tvoja patnja tako postaje susret sa živim Bogom. Zato su patnici blagoslov zemlji, društvu i domovini. Patnja otvara put slave, pobjede, posjedovanja zemlje i života bez kraja. Patnja i prezir čovjekovo su dostojanstvo; progonstvo, muka i gaženje čovjeka nisu više znak neprijateljske pobjede, nisu znak besmisla, poraza, nego naprotiv pobjede, radosti, sigurnosti. Bog je s nama. Svaka borba za boljeg čovjeka, mučna izgradnja pravednijeg društva, svaki izgubljeni život za dobro drugih od sada je blagoslovljen i pripravljeno mu je kraljevstvo. Patnici su miljenici Božji, oni koji se bore za mir, slobodu i pravdu Božji su najmiliji sinovi.

Veliki petak tako preokreće ljestvicu vrednota. On predstavlja užas svima koji masakriraju, koji počinju ratove i kojima čovjek nije važan, svim karijeristima koji na ovom svijetu hoće slavu, svima koji traže da se o njima govori i piše, svima koji se boje prezira, ogovaranja i klevete. Oni nisu na strani Boga i Bog nije na njihovoj strani. Oni su vječni gubitnici. Veliki petak je potvrda da se isplati živjeti za čovjeka, biti čovjek za druge, stajati uz Boga za čovjeka. Potrebno je naći trenutak mira, zastati u ovom danu, jer u ovaj dan je zastala ljudska povijest. U ovom danu je uništena naša krivica, izliječene naše bolesti, u ovom je danu izbačen i osuđen knez ovog svijeta, Sotona, neprijatelj čovjeka. U ovom danu su osuđeni svi koji progone ljude, koji ih masakriraju, otimaju im, gaze ih i spaljuju njihova imanja. Ovo je dan poraza za svakog koji je protiv čovjeka. Dan je to velikog razdjeljenja čovječanstva. Ovo je za svakoga od nas dan odluke.

Blaženi oni koji pate, koji tuguju. Blaženi krotki, blaženi mirotvorci, blaženi siromašni duhom, blaženi, jer ovo je njihov dan, ovo je njihov blagdan, njihova pobjeda. Jao nasilnicima, jao onima koji se bogate na tuđi račun, jao onima koji se bore protiv čovjeka, jao onima koji nemaju milosrđa, sućuti i ljubavi, ispružene ruke za drugoga.

Ovaj dan je njihov poraz. Moramo se danas opredijeliti. Učinimo to odmah. Ovaj je dan za to najprikladniji.
Pogledajte nekoliko fotografija kako je danas na Veliki petak izgledalo u Bijelom Viru.

Za pregledavanje fotogalerije kliknite na fotografiju i uključite Dijaprojekciju - Slideshow. Hvala !

Image and video hosting by TinyPic

bijelivirmojerodnoselo @ 11:31 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
četvrtak, travanj 5, 2012
 

     Pogledajte kako pred potpuno ispunjenim gledalištem metkovskoga kazališta  glumci amateri iz župe Sv. Ilije Proroka premijerno izvode tročinku Muka Gospodina našega Isusa Krista za koju su se pripremali nekoliko mjeseci. 

Radnja se događa na Veliki četvrtak, a počinje okupljanjem Isusa i njegovih učenika na proslavi Pashe tijekom koje je Isus ustanovio svetu misu. Dalje se nižu svima poznati biblijski događaji od Judine izdaje i Isusova uhićenja, izvođenja pred Poncija Pilata, Petrova nijekanja poznanstva s Isusom pa sve do Kristova razapinjanja na križ.

Dvadesetak mladih glumaca solidno je odigralo povjerene im uloge, a svakako najteže je bilo glavnim protagonistima kao što su Nikola Družijanić (Isus), Mario Mijić (Petar), Drago Paponja (Juda), Tomislav Medak (Kalfa), Nikola Grmoja (Ana), Krešo Jurić (član Velikoga Vijeća), Ivan Menalo (Pilat) i Jure Erjauc (rimski satnik). Zanimljiva je bila i cameo pojava fra Paviše Norca Keve koji se skriven maramom u jednom trenutku pojavio na sceni.

  

bijelivirmojerodnoselo @ 06:00 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
nedjelja, travanj 1, 2012

    Svi znamo da se naše malo mjesto nalazi na turističkim kartama svijeta ali da je od vojno-strateškog interesa e to nisam znao. Tako jutros oko nekih doba u našem Viru  "iznjorila" je nuklearna podmornica NATO snaga koja je iz sastava Šeste flote i trenutno je na redovitim vježbama u našim teritorijalnim vodama.

Podmornica je vezana za Zemljakovu vrbu jer drugog veza za ovakva plovila mi na Viru nemamo. Nakon vezivanja posada podmornice obišla je naše kulturno povjesne znamenitosti a poslje toga svratila u jedan od restorana koji je otvoren ovih dana da probaju našu spizu. Hrana ih je sve oduševila posebno naš brujet od plotica, žaba i jegulja a neki su prvi put probali žuću sa domaćim jajima. Super, super, super ... dolazimo opet čulo se u restoranu za vrijeme ručka.

Podmornica je otvorena za posjetitelje danas do 19 sati nakon čega će isploviti u Jadran preko Sapavice. Šteta što nas nisu psjetili 1991 godine, bilo bi tada puno bolje nego danas  1.travnja.2012.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

  Zdravi i veseli bili !

bijelivirmojerodnoselo @ 07:52 |Komentiraj | Komentari: 26 | Prikaži komentare
Index.hr
Nema zapisa.