AUTOR
  • IVICA POPOVIĆ
POGLED NA MJESTA IZ KOJIH NAS TRENUTNO PRATITE

Pjesma Bjelovirska
UMRLI
Nema zapisa.
Blog - svibanj 2011
subota, svibanj 28, 2011
 

     Večeras oko 21 sat u Bijelom Viru pojavila se ona velika gušterica iz Komina zvana varan. Odmah čim se vijest pročula u selu na Otoku gdje je viđen skupilo se mnoštvo znatiželjnih mještana koji su došli vidjeti tu veliku i neobičnu guštericu, neki su sa sobom ponjeli pušku a neki fotoaparat. Ovo je sigurno onaj kominski, samo što je malo narastao. Varan jest mesožder ali kada je došao u naše selo vidijo je da se tu uzgaja najbolja mrkva i krumpir na svijetu i okolici, odmah se vidjelo da mu ta spiza paše. Svakako sve je to začinio sa bjelovirskim plotiocama i eto razloga da malo ostane i u našem selu.

     Mnogi naši mještani večeras sigurno neće ići spavt, čak su postavljeni i reflektori da ga ljudi mogu bolje vidjeti u mraku. Kod doma u centru sela okupio se krizni stožer koji čuva selo od nemani koja hara i unosi strah u dolini Nertve ovih dana.

     Stožer je naoružan do zuba i spremno čeka varana ako krene u selo.Ljubiteli životinja zamolili su da se varan pod svaku cijenu poštedi od ostrela ili bilo kakvog uznemiravanja, on će sigurno otići tamo odakle je i došao ako ne bjelovirci će ga pripitomiti kao onog dupina u Modrom viru.

 Varan u Bijelom Viru.

 Krizni stožer na straži u centru sela.

 

 

bijelivirmojerodnoselo @ 21:27 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
nedjelja, svibanj 22, 2011
    

     Svake godine krajem svibnja u Metkoviću održava se smotra folklora -Na Neretvu misečina pala. Ovo je 27. smotra folklora pa evo moramo se malo i kulturno uzdizati, bila bi šteta ostat doma ovih dana jer Metković je po narodnim nošnjama i folkloru bio Hrvatska u malom. Šteta što nismo u drugim stvarima ovako dobri i uspješni kao u njegovanju i čuvanju naših starih običaja.

     Pogledajte u par fotografija kako je sve to izgledalo ovaj vikend u Gradskom kulturnom središtu u Metkoviću.

 Snaše iz Slavonije.

 

 

Tamburaši drže vatru.

 KUD "Sidraga" Tinj.

 KUD "Slavko Janković"  Rokovci - Andrijaševci.

 KUD "Žutopas" Smokovljani - Visočani. Bala se Linđo.

 KUD "Kupljenovo"  Kupljenovo.

 Šlag na kraju. KUD "Metković" Metković.  

 

 

bijelivirmojerodnoselo @ 19:41 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
petak, svibanj 13, 2011
 

     Večeras u Metkoviću 13. svibnja 2011. u 20 sati u organizaciji Ogranka Matice Hrvatske Metković u Gradskom kulturnom središtu održano je predstavljanje knjige POVIJEST ŽUPA U DOLINI NERETVE autora dr. Mile Vidovića.

     Iako je radni dan mala dvorana bila je poprilično popunjena, normalno tu se našlo i  nešto bjeloviraca zanteresiranih za ovu povijesnu temu o kojoj se nažalost jako malo znamo.O samom autoru čuli smo u zadnjem postavu i njega posebno ne treba predstavljati. Knjiga je jako interesantna i pravo je malo bogastvo povijesti naše doline Neretve.  Knjiga - Povijest župa doline Neretve.  

 Dr. Mile Vidović i moja malenkost u trentku posvete na knjizi.

 

     Normalno prije samog predstavljanja knjige upoznao sam se sa našim doktorom povijesti. Prilikom prestavljanja posebno mu je bilo drago kada sa spomenuo moga ćaću Šimu s kojim je posebno bio vezan. Nakon upoznavanja postavio sam mu par pitanja u svezi godine izgradnje naše crkve u Dobranjama što mu je posebno bilo drago, odgovorio je kako je točna godina izgradnje koju je on napisao i objavio 1617. a ne ona godina koja je nespretnim zahvatom jednog našeg mještanina iz Dobranja, bojom, greškom napisana na kamenoj stijeni na pročelju, pored ulaznih vrata, sa lijeve strane crkve.

    Znači točna je godina 1617. kao godina izgradnje crkve Male Gospe koju je autor knjige Župa Dobranje - Bijeli Vir objavio. 

     Osobno volio bih da je naša crkva Male Gospe starija još barem sto godina, nažalost nije, povijesne činjenice kažu da je tako kako je napisano u crkvenim knjigama.U svakom slučaju poželjno bi bilo imati ovu knjigu u našim domovima da naša djeca i mi bolje upznamo svoju prošlost.

     Narod koji nema svoju prošlost neće imati budućnost.

     Hvala !

 

bijelivirmojerodnoselo @ 21:24 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
ponedjeljak, svibanj 9, 2011
 

     Dobranje je naše staro selo po kojem je župa i dobila ime a nalazi se oko lijepog kraškog polja na padinama Žabe iznad Bijelog Vira udaljeno oko 5,5 km prema Hercegovini.

     Odavno su Dobranje bile naseljene a o tome govore predilirske i ilirske gomile i gradine kojih ovdje ima puno. O naseljenosti sela u 14 i 15. stoljeću govori velika nekropola sa stećcima koja se nalazi pored stare župne crkve Male Gospe. Ova naša crkva izgrađena je 1617 godine. Izgradnjom ove crkve selo je znatno dobilo na značenju i postalo centralno mjesto,kroz polje odmah iz crkve povučena je granica godine 1699. između Mletačke Republike i Turske ta je granica do dana danešnjeg ostala nepromijenjena. Godine 1624. Dobranje sa oklicom imalo je negdje oko 150 kuća sa 400 duša. Uspostavom samostalne župe godine 1769. selo je imalo 22 obitelji u kojima je živjelo 143 osobe. Broj stanovnika stalno se mijenjao jer se u pojedinim popisima stanovništva navodili i zeselci koji pripadaju Hercegovini. Tako godine 1898. u samom selu Dobranjama bilo je 12 obitelji sa 122 osobe. Tih godina navode se tri dijela sela i to:  Selo (dio sela na sjeveroistočnoj strani polja), Vlaka ili Bijela Vlaka (predio oko crkve ) i Strane ili Poredak ( dio sela iznad Vlake ). Poslije Prvog  svjetskog rata točnije godine 1925. u selu ima 22 obitelji u kojima živi 124 osobe. Nakon Drugog svjetskog rata ovaj broj naglo se počeo smanjivati jer su ljudi masovno napuštali ovaj kraj preseljavajući se u Bijeli Vir i Metković gdje su na svojoj zemlji sagradili nove obiteljske kuće.

     Trenutno koliko je meni poznato u Dobranjama danas živi 5 osoba. Selo ima telefon,struju i  asfaltirani put, tako da u Dobranjama život nije zamro. Dokaz za to su izrađene nove kuće i vikendice a stare kuće poprilično dobro izgledaju i one su pravo malo bogatstvo koje pokazuje našim mlađim naraštajima kako su nekada ne tako davno naši stari živjeli na ovom prostoru.  

     Uvijek je lijepo doći u naše Dobranje u bilo koje doba godine, sada posebno kad je sve zazelenilo. Pogledajte što se sve može vidjeti kroz objektiv fotoaparata uz cvrkut ptica i miris prirode koja se debelo probudila.

      

 Kapela Svete Obitelji.

 

 

Zmijina glavica.

 Crkva Male Gospe.

 

 

Stol kameni za daću.

 

  

Polje dobranjsko.

 Pogled prema starom selu sa puta kroz polje.

 Stara kuća Rodin - pravo umjeće gradnje .

  Kuća pok. Vlahe Maslaća.

 Kuća pok. Ivana Maslaća - Bega.

 Obiteljske kuće Ikana i Rajka Rodina.

 Ovce Joze Buluma u hladovini.

 

 

Odmaraju se plugovi i drljače. Koliko su zemlje obradili ???

 Nove kuće -  kuća Šime Obradovića -Guve.

 Kuća Ivana Medića.

 Kuća Blaža Rodina pok.Mirka.

 Kuća Joze Nikoletića.

 

     Do nekog drugog sela i zaselka.Zdravi i veseli bili ! 

 

 

bijelivirmojerodnoselo @ 18:30 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
ponedjeljak, svibanj 2, 2011
 

     Oštrovci su naš zaselak koji je davno napušten a nalazi se u zaleđu Bijelog Vira odmah iza kamenoloma na pola puta od Bobovišta prema Dangubama.Zaselak se prvi put spominje 1872 godine.Nakon par godina pronašao sam podatak da u zaselku godine 1898  žive tri obitelji sa 13 članova a 1925 godine 16.U ovom zaselku živjele su obitelji Sršen koji su kasnije preselile u Bijeli Vir.Netko od našeg naroda za ovaj zaselak kaže Oštrovac a drugi Oštrovce.Bilo kako bilo,lijepo je prošetati ovim krajem gdje su naši stari nekad živjeli.

     Do nekog idućeg zaselka zdravi i veseli bili.

 Pogled prema Oštrovcima.

 Kuća obitelji Sršen ( koliko je meni poznato radi se o kući Mate Sršen koju je obnovio njegov sin Ivan,ako nije točno neka me netko tko zna ispravi ).Hvala!

 

 

Pogled prema Vrtačini i Pologoši.

bijelivirmojerodnoselo @ 20:53 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
nedjelja, svibanj 1, 2011
 

     Povodom dana kada je papa Benedikt XVI. proglasio IVANA PAVLA II. blaženikom bjelovirci se na ovaj način zahvaljuju ovom čovijeku koji je puno učiniuo za naš narod i domovinu.Mi se na ovaj način prisjećamo i zahvaljujemo uz pjesmu koju je sam Ivan Pavao II. napisao.

 bijelivirmojerodnoselo @ 11:30 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
Index.hr
Nema zapisa.