AUTOR
  • IVICA POPOVIĆ
POGLED NA MJESTA IZ KOJIH NAS TRENUTNO PRATITE

Pjesma Bjelovirska
UMRLI
Nema zapisa.
Blog - svibanj 2014
srijeda, svibanj 28, 2014
 

     Jedna od najljepših pojava u prirodi, duga, je optička i meteorološka pojava višebojnog luka na nebu koji nastaje kada Sunčeva svjetlost obasjava sitne kapljice vode u atmosferi. Sunčeva svjetlost prividno je bijela ali je zapravo mješavina crvene, narančaste, žute, zelene, plave i ljubičaste boje što se može vidjeti kad svjetlost pada na kosi brid zrcala ili na mjehurić sapunice. Predmet koji na taj način prelama svjetlost zove se optička prizma. Boje što se tada javljaju stvaraju jednu prugastu vrpcu (spektar), i svaka boja postupno prelazi u iduću.

Duga se može vidjeti kad kiša pada na jednom dijelu neba, a sunce sja na drugom dijelu. Promatraču iza ramena sija sunce te obasjava kišne kapi koje prelamaju svjetlost i pretvaraju je u spektar boja. Centar duge je točno nasuprot sunca. Što je sunce bliže horizontu, vidi se veći dio duge kao jučer u Bijelom Viru. 

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

bijelivirmojerodnoselo @ 18:09 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
srijeda, svibanj 21, 2014
 

     Kulturna udruga Dangube uspješno je provela akciju prikupljanja pomoći za stradale u poplavama. Pomoć se prikupljala u Bijelom Viru i Mliništu. Danas u suradnji s Crvenim Križem Metković i metkovskim vatrogascima pomoć je odvežena u sabirno skladište odakle ide stradalima.

Kulturna udruga Dangube zahvaljuje svima onima koji su sudjelovali u ovoj uspješnoj akciji na bilo koji način.   

             Više klikom na fotografiju.

Image and video hosting by TinyPic

bijelivirmojerodnoselo @ 23:00 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
ponedjeljak, svibanj 19, 2014

Image and video hosting by TinyPic

 

Kulturna udruga „Dangube“ Bijeli Vir u suradnji sa Crvenim Križem i Općinom Zažablje organizira prikupljanje pomoći stradalima u poplavama. Pomoć će se prikupljati 19. i 20 svibnja, danas i sutra u trgovini „Bjelovirka“ u Bijelom Viru te u prostorijama župnog ureda na Mliništu.

Mole se svi građani Općine Zažablje te ostali građani doline Neretve da se odazovu na ovu humanitarnu akciju. Prioritetne potrepštine su stvari iz osobne higijene, konzervirana hrana sa dugim rokom trajanja, dječja hrana, dječje pelene te ostale korisne stvari.

 

Kulturna udruga "Dangube" Bijeli Vir
bijelivirmojerodnoselo @ 17:18 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, svibanj 8, 2014
 

     Na brdu Žaba iznad našega maloga mjesta ovih se dana zaviorila Hrvatska trobojnica. Bez obzira što se zastava zbog udaljenosti jedva vidi prostim okom, njezino postavljanje glavna je tema ovih dana u mjestu. Popet se na vrh Žabe po teškom i zahtjevnom terenu nije nimalo lako a kamoli sa jarbolom od šest metara u ruci. To nama tako izgleda ali Medićima je to prava sitnica. Mario, brat Jure i njegov sin Dino junaci su ovog neobičnog i hvale vrijednog pothvata.

Medići svaka čast i kapa dolje!

 

Image and video hosting by TinyPic

             Na vrhu pored trobojnice Jure Medić i sin Dino.

              Video - pogled na zastavu iz Bijelog Vira.
bijelivirmojerodnoselo @ 23:15 |Komentiraj | Komentari: 11 | Prikaži komentare
Index.hr
Nema zapisa.