AUTOR
  • IVICA POPOVIĆ
POGLED NA MJESTA IZ KOJIH NAS TRENUTNO PRATITE

Pjesma Bjelovirska
UMRLI
Nema zapisa.
Blog - lipanj 2011
ponedjeljak, lipanj 27, 2011
 

     Ponorine su naš zaselak koji se nalazi na nešto manje od pola puta od Bijelog Vira do Dobranja. Zaselak se smjestio odmah uz sami put tako da se za rzliku od drugih doslovno vidi dok se ide za Dobranje. Prvi put zaselak se spominje godine 1872.,što ne znači da na tom prostoru neka kuća nije postojala i prije te godine. Nakon te godine zaselak se rerdovito navodi u starim spisima. Godine 1898. u zaselku je bilo 5 obitelji, u kojima je živjelo 26 duša. I godine 1902. bilo je 5 obitelji, u kojima je bilo 29 duša. U Ponorinama su živjeli Sprčići.

     Nakon Prvoga svjetskoga rata ljudi su počeli napuštati stari kraj i seliti se u druga mjesta. Tako su godine 1925. u zaselku bile samo tri obitelji sa 17 stanovnika. Godine 1975. u Ponorinama su živjele samo tri starije osobe. 

     Pogledajte kako danas izgledaju Ponorine.

      

 Kuće Sprčića.

 

 

Kuća lijevo pok.Ilije Sprčića a kuća desno pok.Marka Sprčića.

 

 

Stara kužina u koju sam povirio i snimio ovo što slijedi.

 

 

Staro ognjište. Koliko je ovdje pok.Ilija Sprčić guslalo uz vatru ?  A o tim guslama  puno bi se moglo pričat, ja mislim da su još zdrave.

 

 

Sačura,gradela i stara vješalica iznad ognjišta.

 

 

To je nekad bila viseća kuhinja - pravo malo bogastvo u onom vremenu.

 

 Krtol i krtočić.

 

 

Kuke drvene za duhan.

 Stara čatrinja.

 Kuća pok.Nikole Sprčića.

 Nova kuća u Ponorinama kao primjer da život ide dalje. Kuća Marka Sprčića  ( sin Lukice ).

 

Do nekog drugog sela i zaselka.   Zdravi i veseli bili.

 

bijelivirmojerodnoselo @ 21:15 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
nedjelja, lipanj 26, 2011
 

     Kulturna Udruga Dangube  Bijeli Vir pored organizirana bjelovirskih večeri bavi se i drugim aktivnostima, jedna od njih bila je akcija čišćenja smeća i otpada po divljim odlagalištima. Nažalost u našem selu kao i u drugim mjestima ima smeća na divljim odlagalištima u izobilju. Uz malo dobre volje akcija je uspješno sprovedena i nakon nje selo izgleda puno ljepše. Sama akcija pozitivno je odjeknula širom naše doline i ono što je najvažnije utjecala ja na svijest mještana da povedu brigu oko našeg okoliša kojeg moramo predati svojoj djeci u nasljeđe. Svi oni koji su sudjelovali na ovom projektu zaslužuju svaku pohvalu.

     Kako je akcija tekla pogledajmo svi zajedno.  

   

     Zdravi i veseli bili !

 

 

bijelivirmojerodnoselo @ 11:09 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
petak, lipanj 24, 2011
 

  

     Danas slavimo blagdan Svetog Ivana - Krstitelja. Ovim putem čestitam svima onima kojima je danas imendan,  fino se provedite.

Zdravi i veseli bili.

 

bijelivirmojerodnoselo @ 00:01 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
subota, lipanj 18, 2011
 

Vrijeme je godišnjih odmora uživajte uz pjesme i naš Bijeli Vir.

 bijelivirmojerodnoselo @ 20:42 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
subota, lipanj 4, 2011
 

 

     Kaloperovići spadaju u starija dobranjska naselja smještena između Sankovića s lijeve strane na pola puta prema Dobranjama. Čini se da je zaselak dobio ime po prezimenu nekadašnjih stanovnika. Često se ime sela izgovara i piše u skraćenu obliku Kaloperić. U selu je godine 1768. sagrađena župna kuća koju nažalost nisam uspio snimit jer je zarasla u raslinje. Nikada u ovom selu nije bio veći broj kuća. Ondje su nekoć živjele obitelji Bokan, Majčica i Sprčić koji su kasnije odlučili promijeniti prezime u Baćilo, službeno godine 1946. Godine 1898. u Kaloperovićima je bila samo jedna obitelj sa 4 člana. Već godine 1902. Kaloperovići se ne navode u popisu dobranjskih naselja, pa se na temelju toga može zaključiti da su malobrojni stanovnici na samome početku 20. stoljeća posve napustili taj zaselak. Danas u ovaj zaselak često dolazi obitelj mog tetka Stjepana(Šćepe) Baćila koji su obnovili staru i izgradili novu kuću. Sve što su napravili za svaku je pohvalu.

     Evo ovih dana dobili su asfaltiran put a telefon već odavno imaju tako da su Kaloperovići pravo mjesto za odmor i opuštanje.

 Ilirska gomila s lijeve strane na ulazu u zaselak.

 

 

Velika čatrnja na ulazu u zaselak.

 

 

Nova kuća Šćepe Baćila.

 

 

Šta se tu gradela, janjetine i sačura ispeklo a koliko je tek moja pokojna teta Ika tu brujeta skuvala ?

 

 

Stara kuća pok. Ivana Baćila.

 

 

Ekološka raštika i kapula u vrtu tetka Šćepe.

 

Do nekog drugog sela i zaselka.  Zdravi i veseli bili.

 

bijelivirmojerodnoselo @ 19:55 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
srijeda, lipanj 1, 2011
 

 

     Večeras u Gradskom kulturnom središtu Metković u 20 sati organizirana je tribina pod nazivom Suočavanje s prošlošću ili s činjenicama?. Tribinu je organizirala Udruga veterana IV. gardijske brigade Pauci, podružnica Dubrovačko-neretvanske županije. Gost tribine bio je naš mladi povjesničar dr. sc. Ante Nazor ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentaciskog centra Domovinskog rata. Na tribini se govorilo o vojno-redrstvenoj operaciji Oluja na temelju dokumentacije koju posjeduje centar. Tema intersantna pogotovo u ovim vremenima kad neki pojedinci iskrivljuju našu slavnu povijest a naši generali nedužni leže u Hagu.

     Dr. Ante Nazor kao znanstvenik bio je sudionik Domovinskog rata, tako da je ovo bila idealna prilika da se neke stvari argumentirano postave na svoje mjesto i da se čuje što se to zapravo dešavalo prilikom obrane i oslobađanja naše Domovine. Nažalost  podatke s kojima raspolaže ovaj centar haški tribunal kada bih pravično uzeo u obzir, presude našim generalima bile bih oslobađajuće. Svi mi znamo da su presude političkog karaktera i boli činjenica da ovi argumenti jednostavno ne mogu doći do izražaja već politika sudi i oslobađa kao sve u životu. Hrvatsku povijest uvijek su drugi pisali, zato pustimo našim ljudima da pišu našu povijest ne kao neki koji su bili pobjednici pa su je pisali kako je njima odgovaralo, sve što ovaj centar odrađiva bitno je ne samo zbog nas nego zbog naše djece da znaju i ono dobro i ono što nama nije na čast.

     Samo nas pisana i argumentirana istina može spasiti.

     Prije same tribine u prostoru Gradskog kulturnog serdišta za građane postavljena je izložba naoružanja i vojne opreme koju je postavio moj prijatelj Goran Marušić kolekcionar iz Metkovića. O Goranovom hobiju već sam Vas upoznao kada sam pisao o temi Vukov klanac. I evo došlo je vrijeme da Goran na ovoj izložbi prikaže mali dio naoružanja i opreme koju on kao kolekcionar posjeduje a ista je služila u obrani doline Neretve. Ovo je prvi put da se ovako nešto može vidjeti na jednom mjestu,  posebno mi je to drago zbog mlađih naraštaja koji trebaju vidjet s kakvim su oružjem njihovi očevi obranili Hrvatsku.

 Fotografija za uspomenu s dr. Antom Nazorom prije tribine.

 

Dr. Ante Nazor na tribini u Gradskom kulturnom središtu Metković.

 Goran Marušić kolekcionar na prvom predstavljanju svoje kolekcije ratnog trofejnog naoružanja i minsko-eksplozivnih sredstava koja su jako poučna za sve nas jer je Hrvatska još uvijek jako zagađena tim opasnim ratnim materijalom zbog kojeg stradavaju nedužni ljudi.

 Mitraljez-strojnica MG-42 ili M-53 i drugo naoružanje koje je bilo pojam u Domovinskom ratu.

 Na izložbi bilo je i vrsnih poznavatelja ovog naoružanja.

 Bivši pripadnici HV i majke sa malom dijecom koja prvi put ovako nešto vide.

 

  

Došao je i taj trenutak. Šime kao veliki poznavatelj vojne tehnike u rukama drži tešku strojnicu Browning M-2, nitko sretniji od njega.

 

  

Goranov ćaća Nedo legenda Domovinskog rata. Fino je biti opet skupa kao nekad davno u ratnim danima.

 

 Zdravi i veseli bili.

 

bijelivirmojerodnoselo @ 22:04 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
Index.hr
Nema zapisa.