AUTOR
  • IVICA POPOVIĆ
POGLED NA MJESTA IZ KOJIH NAS TRENUTNO PRATITE

Pjesma Bjelovirska
UMRLI
Nema zapisa.
Blog - lipanj 2014
nedjelja, lipanj 29, 2014
            Više klikom na fotografiju.

Image and video hosting by TinyPic

bijelivirmojerodnoselo @ 13:07 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare
četvrtak, lipanj 19, 2014
 

     Poskok (lat. Vipera ammodytes) je najotrovnija i najopasnija europska zmija iz porodice ljutica. Živi na kamenitim i sunčanim područjima južne Europe i Male Azije. Područja rasprostranjenosti obuhvaćaju sjevernu Italiju, Ticino, Južnu Austriju, Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju, Rumunjsku, Bugarsku i Malu Aziju u Kavkazu.

U Hrvatskoj živi i na otocima: Krku, Pagu, Viru, Ugljanu, Pašmanu, Korčuli, Hvaru, Braču i Mljetu. Nalazimo ga i u Lici, na Velebitu, Medvednici, Žumberku, Banovini, Kordunu, Ravnoj Gori, Kalniku, Istri, Zagori i Hrvatskom Zagorju.

U poskoka boja je promjenjiva, pa mu je leđna strana siva, žuta ili smeđa s tamnom cik - cak prugom. S trbušne strane je bjelkast s crnim točkama. Mužjak naraste do 1 metar. Na Velebitu su zabilježeni rijetki primjerci koji premašuju tu veličinu, a ženke su manje od mužjaka. Uz izlomljemnu prugu na leđima, prepoznatljiv je po trokutastoj plosnatoj glavi, okomitoj zjenici i roščiću na vrhu njuške. U ustima ima dva duga otrovna zuba povezana s otrovnom žlijezdom. Jezik mu je dug i rašljast. Pomoću njega osjeća opip i miris. Poskok u šumi kod prijevoja Sutorman, približno 5–10 km sjeverozapadno od Bara, Crna Gora.

Poskok se pari potkraj travnja do početka svibnja, a ženka od rujna do listopada okoti 10 do 20 mladih, koji odmah poslije izlaska iz majčina tijela probiju nježnu opnu jajeta. Poskok živi do 15 godina. Neprijatelji su mu ptice grabljivice i male zvijeri, posebno orao zmijar i mungosi. Voli suha kamenita područja s dosta grmlja. Aktivan je većinom noću, a danju sklupčan spava probavljajući hranu. Sporiji je, tromiji te otrovniji od riđovke. U hladnijim krajevima spava zimski san. Posebno je opasan u jesen, kada se penje na drveće gdje dočekuje ptice, a tada lako strada i čovjek, ako neoprezno prolazi i dotakne ga.

Ugriz poskoka je često smrtonosan. Čak i netom izleženi mladunci dugi od 15 do 18 cm su opremljeni otrovom i otrovnim zubima te mogu zadati vrlo ozbiljan i opasan ugriz. Otrov se pretežno sastoji od hemotoksičnih tvari, koje zgrušavaju krv i izazivaju šok. Njegov snažan otrov može ubiti manje kralješnjake u roku od nekoliko sekundi. Za čovjeka je smrtna doza u prosjeku 25 - 40 mg ovisno o dobi, zdravlju i mjestu ugriza. Snaga njegovoga otrova čak je jača i od nekih kobri kod kojih je smrtna doza u prosjeku 30 - 50 mg. Prvi simptomi trovanja su bol i/ili oticanje ugriženog dijela tijela. Otok se javlja 2 - 3 minute nakon ugriza i brzo se širi. U velikih primjeraka zubi mogu biti i 1 cm dugi, pa otrov može biti unesen u mišić što ubrzava razvoj simptoma trovanja. Mjesto ugriza treba podvezati, da bi se spriječilo kruženje otrova po tijelu, a ugrizenog treba što hitnije odvesti liječniku da mu pruži jedinu djelotvornu pomoć, injekciju protuotrova (seruma).

U narodu se pričaju legende o poskokovom skakanju i o njegovom savijanju u kolut i kotrljanju nizbrdo. To su priče nastale zbog ljudskog straha budući da je poskok vrlo nepredvidiv i njegov je ugriz među najbržim od svih zmija. Poskok može pužno smotati stražnji dio tijela pa onda uzdignuti prednji i brzo ga izbaciti naprijed da ugrize žrtvu. Doseg takvog skoka je 40 cm.  Poskok plijen osjeća po mirisu i uglavnom ga dočekuje, čekajući ponekad danima. Kao i sve zmije, može dugo izdržati bez hrane. Hrani se uglavnom miševima, pticama i gušterima, ponekad krticama, drugim zmijama i sljepićima. Zabilježeni su i slučajevi kanibalizma. Svoju žrtvu najprije usmrti otrovom, a onda je guta.

Kako izgleda bjelovirski poskok, možete vidjeti u fotogaleriji uz napomenu da pri susretu s njim u prirodi imate određenu dozu strahopoštovanja i ne približavajte mu se na ovakav način.

            Više klikom na fotografiju.

Image and video hosting by TinyPicbijelivirmojerodnoselo @ 12:06 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
subota, lipanj 14, 2014
 

Image and video hosting by TinyPic

bijelivirmojerodnoselo @ 21:40 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
petak, lipanj 13, 2014
 

        Pogledajte kako je sinoć bilo u našem malom mjestu prije i za vrijeme utakmice Brazil - Hrvatska.          

            Više klikom na fotografiju!

Image and video hosting by TinyPic

bijelivirmojerodnoselo @ 17:14 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
četvrtak, lipanj 5, 2014
 

     Vlada RH, uz prethodnu suglasnost Predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OS RH, donijela je odluku o upućivanju dva helikoptera s dvije posade i dva tima od ukupno 15 pripadnika OS RH radi pružanja humanitarne pomoći na poplavljenom području u Bosni i Hercegovini.

Dva helikoptera iz sastava Eskadrile transportnih helikoptera (ETH) 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a poletjeli su iz vojarne “Knez Trpimir” u Divuljama kod Trogira. U humanitanoj akciji u BiH letačke posade HRZ  imale su ukupno oko 200 letova s ostvarenih 80 sati naleta. Pri tome su spasili i prevezli 310 osoba i više od 100 tona različitog materijala, priopćilo Ministarstvo obrane RH.

Fotografije i video snimke koje možete pogledati snimljene su samo za bijeli vir.hr 

            Više klikom na fotografiju.

Image and video hosting by TinyPic

           

            Video snimka.bijelivirmojerodnoselo @ 21:30 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
Index.hr
Nema zapisa.