AUTOR
  • IVICA POPOVIĆ
POGLED NA MJESTA IZ KOJIH NAS TRENUTNO PRATITE

Pjesma Bjelovirska
UMRLI
Nema zapisa.
Blog - srpanj 2013
utorak, srpanj 23, 2013
 

Danas slavimo Dan općine Zažablje i blagdan Sv. Liberana.

Općina Zažablje locirana je na sjeveroistočnoj granici Dubrovačko-neretvanske županije. Unutar Dubrovačko-neretvanske županije graniči s četiri jedinice lokalne samouprave i to: svojim sjevernim djelom graniči s Gradom Metkovićem i Općinom Kula Norinska, na sjeverozapadu graniči s Gradom Opuzenom, a na zapadu s Općinom Slivno Ravno. Južnim i istočnim djelom Općina Zažablje graniči sa Republikom BiH , te je granica općine u dužini od oko 14 km ujedno i državna granica prema BiH.

U sastavu Općine Zažablje ulaze sljedeća naseljena mjesta: Badžula, Bijeli Vir, Dobranje, Mislina, Mlinište i Vidonje. Sjedište je u Mliništu. Od ukupne površine općine oko 40 km2 je brdsko područje, dok je oko 15km2 močvarno područje ispresjecano kanalima sa prirodnim jezerom Kuti, obraslo trskom, a ostatak površine općine je poljoprivredno obradivo područje uz rijeku Mislinu i područje Boturica . Većina domaćinstava s ovog područja ima svoj posjed i bavi se poljoprivredom kao osnovnom ili dopunskom djelatnošću.

Od prirodnih znamenitosti na području općine su dvije špilje. Špilja iznad Kopren dola - Stalaktiti i stalagmiti na nekim mjestima iznose i preko dva metra dužine. Nekad su u špilji obitavali golubovi i od tud je naziv «Golubšča». Špilja između Goračića i Galovića Iako špilja nije velikih dimenzija, njezin je sadržaj bogat. U njoj se nalazi par stalagmita koji imaju više od 2 metra visine i prekrasnog su izgleda. Tu su i dosta dugački stalaktiti, od kojih su neki blizu ulaza oštećeni. I stijene špilje bogate su raznim ukrasima što ih je u podzemlju stvarala voda.

Povijesni spomenici

Prapovijesne gomile – na vidonjskom području ima oko stotinu gomila: velikih, srednjih, malih, skupnih i pojedinačnih. Ne može se sa sigurnošću tvrditi da sve potječu iz ilirskog razdoblja. Tako gomile starije od ilirskih nalazimo u Vidonjama i u Vidu. Svih sedam gomila u zaleđu Vida pripada predilirskom vremenu. Utvrđeno je da one spadaju u brončano doba. Ilirske gradine – na nekoliko mjesta se nalaze ostaci ilirskih gradina. Gradine su se gradile na teže pristupačnim vrhuncima brda, a služile su za obranu od neprijatelja. Srednjovjekovni stećci – potječu iz kasnog srednjeg vijeka, tj. iz 14. i 15. stoljeća. Po obliku najčešće se razlikuju tri vrste stećaka: sanduk, ploča i sarkofag. Stećci u obliku sanduka i ploče uglavnom imaju istu dužinu i širinu (oko 180cm x 80cm), jedina je razlika u debljini kamenog bloka. Stećak u obliku sarkofaga znatno je manjih dimenzija. Obično je to četvrtaski veliki kamen koji ima semeljasti ili zaoštreni vrh. S gronje strane stećci najčešće imaju uklesane ukrase. Najčešći ukras je tzv. tordirano uže (dvije paralelno uklesane linije među sobom povezane poprečnim crticama). Od vjerskih ukrasa najčešći su križ, zvijezda i polumjesec, a od staleških mač i štit. Na području dobranjsko – bjelovirske župe nalazimo sva tri navedena oblika stećaka i to na tri mjesta – kod stare crkve Male Gospe, na Zmijinoj glavici i u Bobovištu. Na vidonjskom području nalazimo stećke na Lušcu, na Brestici i na Podgrliću.

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

bijelivirmojerodnoselo @ 10:10 |Isključeno | Komentari: 3 | Prikaži komentare
petak, srpanj 19, 2013
 

     Udarni je ljetni vikend - smjena turista, kilometarske kolone, kašnjenja. Čekalo se na graničnim prijelazima Bregana, Macelj i Doljani. Na izlazu s autoceste u Lučkom kolona je bila i do 10 kilometara. Povremena kiša dodatno je usporavala promet. Uoči ferragosta na granični prijelaz Kaštel stigao je prvi veći val talijanskih turista. Više od 30 tisuća putnika prošlo je kroz splitsku trajektnu luku i otplovilo na srednjodalmatinske otoke. Rekordan promet ima i zrakoplovna luka u Dubrovniku. Putnika je 12 posto više nego u isto vrijeme lani ...

Podaci govore da se na plažama Bijlog Vira odmara oko 256 gostiju. Sedam posto više nego 19. srpnja prošle godine. Ruke zadovoljno trljaju hoteljeri i privatni iznamljivači. Na plaži Modri Vir, najpopularnijoj među bjelovircima i njihovim gostima, nema slobodnoga mjesta. Osim hotelskih, u špici je sezone popunjeno i 67 kreveta u privatnom smještaju. Slobodnog mjesta još ima samo u kampu pored Velikog Vira izvjestila nas je lokalna Turistička Zajednica ...

Tko zna možda bude ovako jednoga dana, nikad se ne zna.  Pozdrav!

 

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

bijelivirmojerodnoselo @ 15:20 |Isključeno | Komentari: 8 | Prikaži komentare
nedjelja, srpanj 14, 2013
 

     Sinoć na prvoj sv. Misi Trodnevnici započela je proslava blagdana Gospe od Karmela, zaštitnice župe Bagalović. Pored misnog slavlja obavljen je prijenos tijela don Radovana Jerkovića u novi grob koji se nalazi uz ljetni oltar župne crkve. Svetu Misu predvodio je Mons. Marin Barišić uz prisuststvo svećenika iz neretvanskog dekanata. Posebno lijepo bilo je čut kako pjeva zbor sastavljen iz župa Metkovića, Opuzena, Plina-Stablina, Vida i Bagalović. Na obredu je prisustovalo mnoštva vjernika ne samo iz župe Bagalović već i obližnjih župa. Posebni gosti predvođeni svojim župnikom i zborom došli iz Vranjica, posljednje župe don Rade. Ljepo je bilo vidjeti i naše župljane, našeg župnika don Marinka a posebno našeg Radu Nikoletića imenjaka don Rade.

Nemojmo zaboravit činjenicu da je naša župa bila prva župa don Radovana u kojoj je kao i svugdje gdje je župnikovao ostavio iza sebe puno dobroga. Ovaj prilog neka bude mala zahvala za sve ono što je don Rade učinio za nas.

                               Za pregledavanje fotogalerije kliknite na fotografiju i uključite Cijeli ekran- Dijaprojekciju-Slideshow. Hvala !

Image and video hosting by TinyPic

bijelivirmojerodnoselo @ 19:18 |Isključeno | Komentari: 2 | Prikaži komentare
subota, srpanj 13, 2013
 

               Za pregledavanje fotogalerije kliknite na fotografiju i uključite Cijeli ekran- Dijaprojekciju-Slideshow. Hvala !

Image and video hosting by TinyPic

bijelivirmojerodnoselo @ 10:56 |Isključeno | Komentari: 4 | Prikaži komentare
Index.hr
Nema zapisa.