AUTOR
  • IVICA POPOVIĆ
POGLED NA MJESTA IZ KOJIH NAS TRENUTNO PRATITE

Pjesma Bjelovirska
UMRLI
Nema zapisa.
Blog - kolovoz 2012
nedjelja, kolovoz 26, 2012
 

Albanija zemlja tradicije i velikih promjena.

Albanija (albanski: Shqipëria, znači Zemlja orlova) mediteranska je država južne Europe. Graniči s Crnom Gorom na sjeveru, Kosovom na sjeveroistoku, Makedonijom na istoku, Grčkom na jugu, Jadranskim morem na zapadu te Jonskim morem na jugozapadu. Službeno ime glasi Republika Albanija.

Na općim izborima 1996. godine, demokratska stranka je pokušala osvojiti apsolutnu većinu i manipulirala je rezultatima izbora. 1997. godine, strukturne prijevare su uzdrmale cijelu vladu, i uzrokovale nemire. Mnoge gradove su kontrolirale naoružane bande i grupe građana. Ova anarhistička pobuna je omogućila socijalističkoj stranci pobjedu na prijevremenim izborima 1997. Od 1990. Albanija je orijentirana prema zapadu. Primljena je u Vijeće Europe, i, zajedno sa Hrvatskom u NATO. Albanska radna snaga je nastavila emigraciju u Grčku, Italiju, Europu i Sjevernu Ameriku. Korupcija u vlasti je postajala sve očiglednija. Političari nisu ispunjavali nade naroda u brzu i ne previše bolnu tranziciju. Albanija je podjeljena u 12 okruga . Okruzi sadrže po nekoliko distrikata , kojih je ukupno 36 . Distrikti su podijeljeni u općine , kojih u Albaniji ukupno ima 351.

Prema podacima CIA-e (veljača 2005.), 95% stanovništva čine Albanci, uz grčku manjinu od 3%. Postoje podatci o Crnogorcima, Makedoncima, Srbima i Gorancima (Tropolje, Kuks) koji žive u toj zemlji. Ostale procjene broja Grka u Albaniji variraju od 1% - službena albanska statistika, do 12% - grčki izvori. Mnogi Albanci žive u okolnim regijama: Na Kosovu i Metohiji (oko 1,8 milijuna), u Makedoniji (oko 500.000), u središnjoj Srbiji (preko 150.000, mahom na jugu) i u Crnoj Gori (oko 47.000, pretežno u područjima uz albansku granicu). Preko 600.000 Albanaca je emigriralo u Grčku od 1990.; a veliki broj je otišao u druge zemlje. Službene grčke statistike negiraju postojanje velikih albanskih zajednica u Epiru, dok albanske procjene govore sasvim suprotno. Jezik koji se koristi je albanski, a grčkim se služi grčka manjina u južnim dijelovima zemlje. Slavenski goranski jezik se govori u Gorë u okrugu Kukës. Selo Shishtavec je glavno središte goranskog jezika. U ostale lingvističke i kulturne grupe spadaju Vlasi i Romi. Od osmanske okupacije većina Albanaca su muslimani (70%), iako je religija bila zabranjena u vrijeme komunizma. Pravoslavci čine 20% stanovništva (a nalaze se na jugu); dok Katolici čine 10% stanovništva (na sjeveru; vidi Miriditska republika, Biskupija Bajza, Biskupija Danj, Biskupija Sapa i Biskupija Sard). 20% ukupne muslimanske populacije su iz reda Bektashi. Albanci se dijele u dvije plemenske zajednice, bez obzira na religijsku pripadnost. Tako južni dio zemlje naseljavaju Toske, a sjeverni dio zemlje sačinjavaju pripadnici Gega.

Vjerovali ili ne.

Naše gore listovi / to jest bjelovirci / zaželivši provesti svoj godišnji odmor u mjestu dalje od svakodnevnice za ovu sezonu odabrali su zemlju Albaniju i evo što su nam poslali:

Image and video hosting by TinyPic

Shengin plaža na sjeveru Albanije - pržinada, zelenci se peku na roštilju na „karijoli“, „Albanija izum“.
Image and video hosting by TinyPic

Plaža, cijene usluga, ponuda - sve ok
Image and video hosting by TinyPic

Ponuda u običnoj trgovini - prosudite sami
Image and video hosting by TinyPic

Večera- domaća riba, vino sir uz šum valova na plaži
Image and video hosting by TinyPic

Za susjednim stolom slavio se rođendan- plesali i slavili su svi u restoranu
Image and video hosting by TinyPic

Valona – u ovoj novoj turističkoj destinaciji Albanije - deseterokatnice niču preko noći i to samo preko puta ove kilometarske plaže
Image and video hosting by TinyPic

Novi autoput Valona – Tirana – Drač(Durres) – Skender (Shkodra)
Image and video hosting by TinyPic

Grad Fier – i to je Albanija
Image and video hosting by TinyPic

Auto cesta kroz grad Drač (Durres)
Image and video hosting by TinyPic

Već sada rijetka slika kroz Albaniju

 

Zhvaljujem se Vlatku i Ankici Menix na prilogu s godišnjeg odmora.

 
bijelivirmojerodnoselo @ 10:20 |Komentiraj | Komentari: 22 | Prikaži komentare
nedjelja, kolovoz 19, 2012
 

     Na nagovor našeg bjelovirca Vlade Popovića iz Splita sastala se ekipa s kojom je Vlado proveo nezaboravne dane svoga djetinstva u Bijelom Viru. Mjesto druženja bila je u stara kuća Rade Medića u Pribojcima.

Puno je vremena prošlo od kada se naš Vlado posljednji put sastao sa svojim bjelovircima. Njegova želja se ostvarila na zadovoljstvo svih prisutnih. Kako to obično biva, u dobrom društvu vrijeme brzo prolazi. Prisjećajući se prošlih dana u ugodnom razgovoru uz  piće i pečenu janjetinu naše druženje potrajalo je do kasno u noć.          

Kako je to izgledalo pogledajte u fotogaleriji. Hvala!

 

           Za pregledavanje fotogalerije kliknite na fotografiju i uključite Dijaprojekciju - Slideshow. Hvala !

Image and video hosting by TinyPic

bijelivirmojerodnoselo @ 10:51 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare
ponedjeljak, kolovoz 13, 2012
 

     Već treći dan u našoj dolini Neretve požari zadaju velike probleme gasiteljima kao i mještanima Komina i čitave Općine Kule Norinske. U takvim situacijama priskaču naše protupožarne zračne snage bez kojih bi ovakvi požari bili prava katastrofa.

Koliko je meni poznato ovo je prvi požar da kanaderi kod gašenja (a bilo ih je nažalost puno)  uzimaju vodu sa Neretve. Prolazeći danas pored Neretve zastao sam kao i mnogi prolaznici i sa divljenjem pokušao zabilježiti pravu umjetnost i majstorstvo ovih ljudi. Ovo pokazuje koliko su naši piloti stručni.

Zamislite da vozite kamion kroz grad punom brzinom i to bez kočnica,  e tako meni izgleda ovo spuštanje na Neretvu, pogledajte ...   piloti svaka čast, kapa doli !

           Za pregledavanje fotogalerije kliknite na fotografiju i uključite Dijaprojekciju - Slideshow. Hvala !

Image and video hosting by TinyPic

bijelivirmojerodnoselo @ 17:00 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
subota, kolovoz 11, 2012
 

     Maraton lađa je amatersko sportsko natjecanje u utrci lađa, tradicionalnih autohtonih plovila u dolini Neretve. Održava se jednom godišnje, druge subote u kolovozu, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike, a u organizaciji Udruge lađara Neretve. Prvi Maraton lađa održan je 13. rujna 1998., u sklopu obilježavanja sedme godišnjice akcije Hrvatske vojske Operacija Zelena tabla - Male Bare.

Po broju izravnih sudionika natjecanja Maraton lađa je jedno od najmasovnijih natjecanja u Hrvatskoj. Prosječno na Maratonu sudjeluje 35 ekipa sa po 18 članova, što daje brojku od preko 600 natjecatelja svake godine. A i po gledanosti, Maraton lađa jedan je od najvećih događaja Hrvatskoj, a ujedno i turistički spektakl i atrakcija. Računa se da ga uživo gleda preko 50-ak tisuća gledatelja duž cijele rute, što uz obalu Neretve, što u turističkim i privatnim brodovima, kao i iz (za tu prigodu) posebno organiziranog vlaka. Svakako najdojmljiviji i najatraktivniji trenutak je start u Metkoviću. Tada veslači u gusto zbijenim lađama, uz tutnjavu bubnjeva nezadrživo kreću prema dalekom cilju u Pločama. Iako je cilj daleko i ruta naporna, na startu sve ekipe zaveslaju kao da je cilj 100 metara dalje, te u istom ritmu voze cijelom rutom. Pobjednička ekipa dobiva zlatne medalje, prijelazni pobjednički štit kneza Domagoja težak 27 kilograma i mali štit u trajno vlasništvo, te novčanu nagradu. Drugoplasirana i trećeplasirana ekipa dobivaju medalje, te male štitove u trajno vlasništvo i novčane nagrade.

Startne pozicije se određuju na brzinskim utrkama, tjedan dana prije maratona. Brzinske utrke (utrke za startne pozicije) se održavaju u Opuzenu, na Maloj Neretvi, na stazi dugoj 300 metara (s jednim okretajem). Sve ekipe veslaju u istoj lađi, s istim parićem i veslima. Najprije voze debitanti, a onda ekipe prošlog maratona, i to obrnutim redoslijedom od lanjskog poretka u maratonu. Najbrža ekipa prva bira poziciju za start, i tako redom do posljednje. Start Maratona lađa je kod Lučkog mosta u Metkoviću, te dalje nizvodno rijekom Neretvom kroz Opuzen do Ploča. Dužina rute iznosi 22.500 metara.

Danas je održan 15. Maraton lađa na Neretvi,  evo kako izgleda poretak:

1. Gusari Komin

2. Baćina

3. Žrnovski Galijoti Korčula

4 i 5. Škrapa i Stablina (ušli zajedno u cilj)

 

            Za pregledavanje fotogalerije kliknite na fotografiju i uključite Dijaprojekciju - Slideshow. Hvala !

Image and video hosting by TinyPic

bijelivirmojerodnoselo @ 23:19 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
nedjelja, kolovoz 5, 2012
 

Image and video hosting by TinyPic

           Čestitamo svima Vama ovaj dan ponosa i slave.

bijelivirmojerodnoselo @ 07:36 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
četvrtak, kolovoz 2, 2012
 

     Bez obzira na sušu i visoke nesnosne ljetne temperature u našem malom mjestu svega ima u izobilju, rodila godina "fala dragome Bogu". Tako smo danas u poslijepodnevnim satima na Kupinjaku susreli jednoga Njutinog juniora sa bostanom kapitalcem od 10 kg. Kažu Majčice u ugodnom razgovoru da se i klanac morao rušiti da bi se bostani iznijeli sa zemlje, srećom ovaj je jedan od najmanjih jer su sa onim malo većim imali velikih problema kod transporta. Naime njih su odvezli traktorom doma i to po dva u prikolici.

Teško je kod nas kontrolirati uzgoj, bjelovirska voda je jača i od bilo kakve kemije. 

 

Image and video hosting by TinyPic

             Zdravi i veseli bili!

bijelivirmojerodnoselo @ 21:37 |Komentiraj | Komentari: 20 | Prikaži komentare
Index.hr
Nema zapisa.