AUTOR
  • IVICA POPOVIĆ
POGLED NA MJESTA IZ KOJIH NAS TRENUTNO PRATITE

Pjesma Bjelovirska
UMRLI
Nema zapisa.
Blog
utorak, srpanj 5, 2011
 

 

     Bjelovirska trupina je lagano prijevozno sredstvo koje služi za potrebe u vodenom prijevozu i gotovo je nenadomjestiva za ljude koji žive uz vodu u dolini Neretve gdje je još zovu trupica ili trupa. Trupina je izrađena od drveta a u novije doba može biti od plastike ili lima. U našem selu prije melioracije trupinu je imala gotovo svaka kuća a netko dvi i vše, lađa je bilo puno manje, koliko je meni poznato bile su dvije lađe i to u obitelji Matić i Obšivač. Kako sam i spomenuo nakon izvršene melioracije krajem pedesetih godina prošlog stoljeća broj trupina se počeo smanjivati ali je i dalje trupina ostala dio naše potrebe, tradicije i ponosa. U selu nije bilo osobe, mlade i stare, koja trupinu nije znala voziti sjedeći, klečeći ili stojeći.

     Moram priznat da sam se ugodno iznenadio koliko trupina ima još u našem selu. Normalno nisu ovo jedine koje sam slikao, ima ih još desetak koje nisam vidio ali sam čuo da su u pogonu.

     Vožnjom u trupini po našoj rijeci od Pologoše preko Kupinjaka,Spila,Gozdenice pa sve do našeg Velikog Vira mogu se vidjeti ove trupine.

 Dokaz da je sve baš ovako kako sam i napisao. Ivica Sprčić - Maca porijeklom iz Ponorina u trupini sa svojim ulovom. Dobro pogledajte šta ima u vršvi.

 

 

Pozdrav. Zdravi i veseli bili.

bijelivirmojerodnoselo @ 17:45 |Komentiraj | Komentari: 9 | Prikaži komentare
Index.hr
Nema zapisa.