AUTOR
  • IVICA POPOVIĆ
POGLED NA MJESTA IZ KOJIH NAS TRENUTNO PRATITE

Pjesma Bjelovirska
UMRLI
Nema zapisa.
Blog
ponedjeljak, svibanj 9, 2011
 

     Dobranje je naše staro selo po kojem je župa i dobila ime a nalazi se oko lijepog kraškog polja na padinama Žabe iznad Bijelog Vira udaljeno oko 5,5 km prema Hercegovini.

     Odavno su Dobranje bile naseljene a o tome govore predilirske i ilirske gomile i gradine kojih ovdje ima puno. O naseljenosti sela u 14 i 15. stoljeću govori velika nekropola sa stećcima koja se nalazi pored stare župne crkve Male Gospe. Ova naša crkva izgrađena je 1617 godine. Izgradnjom ove crkve selo je znatno dobilo na značenju i postalo centralno mjesto,kroz polje odmah iz crkve povučena je granica godine 1699. između Mletačke Republike i Turske ta je granica do dana danešnjeg ostala nepromijenjena. Godine 1624. Dobranje sa oklicom imalo je negdje oko 150 kuća sa 400 duša. Uspostavom samostalne župe godine 1769. selo je imalo 22 obitelji u kojima je živjelo 143 osobe. Broj stanovnika stalno se mijenjao jer se u pojedinim popisima stanovništva navodili i zeselci koji pripadaju Hercegovini. Tako godine 1898. u samom selu Dobranjama bilo je 12 obitelji sa 122 osobe. Tih godina navode se tri dijela sela i to:  Selo (dio sela na sjeveroistočnoj strani polja), Vlaka ili Bijela Vlaka (predio oko crkve ) i Strane ili Poredak ( dio sela iznad Vlake ). Poslije Prvog  svjetskog rata točnije godine 1925. u selu ima 22 obitelji u kojima živi 124 osobe. Nakon Drugog svjetskog rata ovaj broj naglo se počeo smanjivati jer su ljudi masovno napuštali ovaj kraj preseljavajući se u Bijeli Vir i Metković gdje su na svojoj zemlji sagradili nove obiteljske kuće.

     Trenutno koliko je meni poznato u Dobranjama danas živi 5 osoba. Selo ima telefon,struju i  asfaltirani put, tako da u Dobranjama život nije zamro. Dokaz za to su izrađene nove kuće i vikendice a stare kuće poprilično dobro izgledaju i one su pravo malo bogatstvo koje pokazuje našim mlađim naraštajima kako su nekada ne tako davno naši stari živjeli na ovom prostoru.  

     Uvijek je lijepo doći u naše Dobranje u bilo koje doba godine, sada posebno kad je sve zazelenilo. Pogledajte što se sve može vidjeti kroz objektiv fotoaparata uz cvrkut ptica i miris prirode koja se debelo probudila.

      

 Kapela Svete Obitelji.

 

 

Zmijina glavica.

 Crkva Male Gospe.

 

 

Stol kameni za daću.

 

  

Polje dobranjsko.

 Pogled prema starom selu sa puta kroz polje.

 Stara kuća Rodin - pravo umjeće gradnje .

  Kuća pok. Vlahe Maslaća.

 Kuća pok. Ivana Maslaća - Bega.

 Obiteljske kuće Ikana i Rajka Rodina.

 Ovce Joze Buluma u hladovini.

 

 

Odmaraju se plugovi i drljače. Koliko su zemlje obradili ???

 Nove kuće -  kuća Šime Obradovića -Guve.

 Kuća Ivana Medića.

 Kuća Blaža Rodina pok.Mirka.

 Kuća Joze Nikoletića.

 

     Do nekog drugog sela i zaselka.Zdravi i veseli bili ! 

 

 

bijelivirmojerodnoselo @ 18:30 |Komentiraj | Komentari: 7 | Prikaži komentare
Index.hr
Nema zapisa.