AUTOR
  • IVICA POPOVIĆ
POGLED NA MJESTA IZ KOJIH NAS TRENUTNO PRATITE

Pjesma Bjelovirska
UMRLI
Nema zapisa.
Blog
nedjelja, veljača 17, 2013
 

     Sjećate li se fotografije Osnovne škole u Strižićima koja je snimljena godine 1927, smatrao sam da je to najstarija fotografija iz našega kraja sve dok mi se nije javio naš nertvanin Mario Talajić koji nam šalje na poklon još stariju od najstrije i to ni manje ni više nego dvadeset i jednu godinu.

Kada je naišao na ovu vrijednu i neprocjenjivu fotografiju Mario je to sa zadovoljstvom želio podjeliti sa njemu dragim stanovnicima Dobranja i Bijelog Vira kao i onima koje nije nikada upoznao. Za sve one koji ne znaju Mario živi i radi zajedno sa obitelji u Zagrebu gdje pored uspješne poslovne karijere vrijedno radi na prikupljanju povjesne građe vezane za naš neretvanski kraj kojeg odlaskom u Zagreb nije zaboravio.

Ovim putem koristim priliku da se zahvalim Mariu u svoje ime i u ime svh Vas. Evo prilike da vidite trenutno najstariju fotografiju iz našega kraja iz godine 1906 s nadom da i ova neće dugo ostati takva.

 

Image and video hosting by TinyPic

           Osnovna škola u Strižićima godine 1906.

O školi u Srižićima.

Temeljni kamen za školsku zgradu postavljen je 29. svibnja 1905. Gradnja škole završena 9. listopada 1906.godine. U njoj je se odmah započelo sa održavanjem školske nastave. Prva učiteljica bila je Katica Čučković iz Janjine sa poluotoka Pelješca. Škola je bila kao što vidite prizemljica i za ono vrijeme lijepo uređena. Zgrada je bila duga 20 i široka 6 metara u jednom dijelu bio je prostor za učenje a u drugom stan za učitelja. Svi se pitamo zašto je škola sagrađena baš u Strižićima. Rozlog tome je što se u to vrijeme narod nije mogao složiti u kojem bi se selu škola trebala graditi. Zbog te nesloge i radi mira, državna vlast oderila je da se škola gradi na sredini puta između dva najveća sela u župi između Dobranja i Bjelog Vira. Po mome mišljenju ova odluka kao i mnoge nakon nje glavni su uzrok što se ova građevina danas nalazi u ovakvom stanju. Šteta! Nekadašnja ljepotica danas izgledna stravično i velika je opsnost svima koji se njoj približe. Bilo bi dobro kada bi se objekt zštitio i spasio od daljnjeg propadanja a  tim bi se i ujedno spriječila mogućnost bilo kakve nezgode.

 

Image and video hosting by TinyPic

           Osnovna škola u Strižićima godine 2013.

 

           Zdravi i veseli bili!

bijelivirmojerodnoselo @ 11:55 |Komentiraj | Komentari: 15 | Prikaži komentare
Index.hr
Nema zapisa.