AUTOR
  • IVICA POPOVIĆ
POGLED NA MJESTA IZ KOJIH NAS TRENUTNO PRATITE

Pjesma Bjelovirska
UMRLI
Nema zapisa.
Blog
utorak, ožujak 6, 2012
 

     Nakon pronalaska zrakoplova B-24 iz Drugog svjetskog rata na Žabi, ista ekipa Niko Koncul, Goran Marušić, Ante Šprlje, Drago Popović i Ivo Popović kreću u potraga za oborenim zrakoplovom JNA.

     Za lociranje točnog mjesta pada koristimo dva izvora, jedan je naš Gračanin Niko Koncul koji je prije dvadeset godina bio na tom mjestu a drugi, prilog novinara HRT-a pok. Joška Martinovića koji se javio odmah nakon obaranja zrakoplova čiju snimku tog priloga imamo spremljenu na kameri tako da uspoređivanjem snimljenog krajolika pokušavamo pronaći točnu lokaciju. Mjesto pada nalazi se ispod južne strane Žabe, iznad mjesta Gradac s lijeve strane puta na brdu zvanom Gače prema mjestu Hotanj, brdo je puno manje nadmorske visine u odnosu na Žabu, nekih 350 m ali odlazak i potraga za B-24 na Žabi isto je kao da se vozite po auto putu u odnosu na ovu potragu. Neprohodnost, bujna vegetacija, visoke strme stijene sa kojih prijete gromade kamenja koje se svaki čas mogu odvalit tako da je sve to i utjecalo da potraga potraje puno više vremena nego što smo svi mi skupa očekivali, posebno je to zbunilo našeg vodiča koji je i sam ostao zatečen koliko se teren promijenio nakon dvadeset godina kada je on zadnji puta ovdje bio. Iscrpljeni potragom po terenu na kojem se svako par koraka pitaš kamo dalje, naprijed ili nazad sa molitvom da se netko od nas teže ne ozlijedi, ako se to desi na ovakvom prostoru jedini spas je pozvati GSS. Ali naša volja i naša upornost bila je jača od svih nedaća koje su nas pratile, nema odustajanja.

     Nakon par sati očajne potrage čujemo uzvik „evo ga“. Sva muka odlazi u zaborav. Doslovno trčimo, ako se to može tako nazvati prema uzviku koji je tako blizu ali tako daleko. Približavajući se mjestu pada nailazimo na razbacane manje dijelove sa osmjehom na licu. Kada smo došli ne možemo vjerovat Soko G-4 Super Galeb ponos bivše domaće industrije, stoji zalijepljen za stijenu gotovo nedirnut kao da je neki dan pao. Zvijer koja više neće poletjeti. Teško je opisati taj trenutak susreta sa ovim letećim strojem koji je sijao smrt po ovim prostorima gdje su bile prve linije obrane za vrijeme zračnih napada koji su tih ratnih dana bili svakodnevnica kako ovdje tako i po našoj dolini Neretve tjerajući naše ljude i našu djecu u skloništa, nažalost neki nisu imali vremena ni doći do skloništa, ovi zrakoplovi bili su brži. U jednom trenutku ostao sam bez riječi.

     Ovaj zrakoplov G-4 Super Galeb serijskog broja 23631 oboren je 24.travnja 1992.godine. Prema izjavama očevidaca kretao se prema Žabi iz smjera Trebinja i tom prilikom na njega su ispaljene dvije rakete Strela 2M sa Žabe nakon toga zrakoplov pada na brdo Gače, pilot se katapultira te sa padobranom pokušava pasti na neprijateljsku stranu koja je tada bila dosta blizu samog obaranja, pilot to ne uspijeva već pada nekih dvjestotinjak metara od prve linije na prostor pod našom kontrolom između brda Glušac i Rujnica. Katapultiranjem i doskokom pilot je ozlijedio nogu te je ubrzo pronađen i zarobljen ne pružajući otpor, odmah po uhićenju odvezen je u zatvor Lora Split. Oborenim avionom upravljao je pilot potpukovnik Nikolaj Đerfi po nacionalnosti Mađar koji je nakon tri mjeseca sa ostalim pilotima JNA razmjenjen u Nemetinu za sedam Vukovarskih branitelja osuđenih na smrt u Srbiji. Tog istog dana oboren je još jedan zrakoplov Jastreb J-21 kojim je upravljao pilot Branko Gavrić koji je uspješno pobjegao na neprijateljsku stranu. Nakon tih obaranja neprijateljski zrakoplovi nisu više bili borbeno aktivni. 

     Učinkovitos naše protuzračne obrane brzo se pročula Lijepom našom pa i šire a posebno na neprijateljskoj strani, tako da stoji čuvena izjava pok. Joška Martinovića da je zračni prostor iznad doline Neretve postao „Trpinjska cesta“ za neprijateljske zrakoplove.

     Zato u svoje ime i u ime moje ekipe koja je sudjelovala u ovoj misiji potrage za ovim zrakoplovom, ovaj prilog posvjećujem na spomen preminulog novinara HRT-a pokojnog Joška Martinovića, rodom iz Metkovića koji je za vrijeme Domovinskog rata izvještavao sa ovih ratom zahvaćenih prostora šaljući istinu o našem pravednom i obrambenom ratu u svijet.

     Čitavo vrijeme u teškim trenutcima potrage za zrakoplovom često smo se prisjećali riječi koje je Joško Martinović tada izrekao u prilogu HRT-a  – „ nekad je teže pronaći avion nego ga oboriti “.
                Za pregledavanje fotogalerije kliknite na fotografiju i uključite Dijaprojekciju - Slideshow. Hvala !

Image and video hosting by TinyPic

 

                 Video:   1992 - 2012.

bijelivirmojerodnoselo @ 20:12 |Komentiraj | Komentari: 26 | Prikaži komentare
Index.hr
Nema zapisa.