AUTOR
  • IVICA POPOVIĆ
POGLED NA MJESTA IZ KOJIH NAS TRENUTNO PRATITE

Pjesma Bjelovirska
UMRLI
Nema zapisa.
Blog
subota, listopad 27, 2012
 

     Od sedamdesetih godina prošlog stoljeća naše malo mjesto polako ali sigurno umire.Više ljudi umire nego se rađa a iseljavanje je i dalje u trendu. Kako sad stvari stoje i ono malo stanovnika koji su stalno nastanjeni, pripadaju starijoj životnoj skupini, tako za par godina kada oni umru broj stanovnika doslovno će se prepoloviti.

  Image and video hosting by TinyPic

Po zadnjem popisu stanovništva koji je obavljen 2011.godine Bijeli Vir je imao 284 stanovnika. U centru mjesta za par godina neće biti nikoga. Već sada taj dio izgleda pust i pomalo zastrašujuće. Nekada na ovom mjestu u ovo doba čula bi se pjesma i vriska djece a pogledajte kako sada izgleda.

Image and video hosting by TinyPic

Neki od vas s pravom će pomisliti zašto se ja javljam kad sam i sam napustio mjesto. Da, nažalost tako je! Predlažem da to promijenimo te pomognemo mladim generacijama u stvaranju uvjeta za ostanak. Moja generacija nije imala ovakve uvjete za ostanak kakvi su danas. Nije bilo telefona, mobitela, vodovoda niti smo bili dobro cestovno povezani s drugim mjestima. Prijašnje generacije slične su probleme imali bez obzira što Bijeli Vir ima bolji prirodni položaj od drugih mjesta u Neretvi.

Nažalost izgleda da oni prije, baš kao ni mi danas, ne znamo cijeniti što imamo. Postavlja se pitanje tko je kriv za ovakvo stanje?  Po mom mišljenju svaka generacija snosi svoj dio krivnje i ona se samo nastavlja i produbljuje.

Evo prilike da to i na ovaj način pokušamo promjeniti. Komentirajući iznesite svoje mišljenje i ako je moguće ponudite prijedlog kako spasiti mjesto od izumiranja.

Hvala!

bijelivirmojerodnoselo @ 21:22 |Komentiraj | Komentari: 32 | Prikaži komentare
Index.hr
Nema zapisa.